Защо силният долар наранява глобалната икономика

Развиващите се пазари начело с Китай дадоха тласък на световната икономика при предходната рецесия, сега нещата стоят малко по-различно

Защо силният долар наранява глобалната икономика

Снимка: Pexels

Световната икономика се забавя. При миналата рецесия развиващите се пазари помогнаха за спасяването ѝ. Но има едно нещо, което и тогава, и сега стои като препятствие: силният щатски долар, пише в свой анализ CNN. Тъй като глобалният растеж се забавя и икономиката на Съединените щати показва признаци на слабост, инвеститорите търсят места, където парите им да се увеличават.

Развиващите се пазари, като Южна Корея, Бразилия или Индия, са по-рискови за инвестиране, но често нарастват по-бързо от тези в развити икономики като Германия или САЩ. Те също са склонни да се ръководят от износа и често са обвързани с движението на цените на стоките.

В рецесията след финансовата криза Китай даде тласък на световната икономика, като нарасна с близо 9% на фона на силните вътрешни разходи. „Без Китай глобалният растеж би бил отрицателен през 2009 г.“, казва в своя бележка стратегът на Bank of America Дейвид Хаунер.

Но обстоятелствата са се променили през последното десетилетие. Китай този път вероятно няма да бъде рицарят в блестящите доспехи. Икономиката на страната също се забавя, а и е по-силно развита, отколкото преди десет години.

На други нововъзникващи пазари ще бъде трудно да се намесят и да помогнат да се избегне глобална рецесия, ако щатският долар остане силен. Причина за това е, че те са склонни да заемат долари, пише изданието и добавя, че тези страни са уникално уязвими пред силна зелена банкнота, която може да оскъпи дълговете им.

По-слаба американска валута би могла да облекчи това напрежение и да позволи на развиващите се пазари да растат по-бързо, а може би и да опази света от глобална рецесия. Федералният резерв постепенно понижава лихвените проценти, което би могло да помогне за отслабване на долара, но не толкова бързо, колкото би искал американският президент Доналд Тръмп. 

„Развиващите се пазари могат да помогнат за „спасяването на света“ в този спад, но това изисква по-слаб американски долар и съответно много по-миролюбив Фед“, каза Хаунер.

Развитите страни като Съединените щати и държавите членки на ЕС също са все по-притеснени, че техните политики за свръх ниски лихви всъщност не стимулират растеж. Япония е основният пример за това, а инвеститорите сега говорят за японизацията на Европа. Американската икономика се разраства с по-бързи темпове от своите конкуренти, но растежът все пак се забавя.

Идната седмица предстои среща на Федералния резерв и има 90% шанс за намаляване на лихвения процент с една четвърт, според CME FedWatch Tool. Дали това ще бъде достатъчно, предстои да видим. Валутите обикновено отслабват по време на периоди на губеща парична политика, отбелязва още CNN.

Притесненията за силата на американската валута нараснаха тази година. От Тръмп до кандидата за демократичен президент Елизабет Уорън, критиците твърдят, че силният долар прави американските стоки по-малко конкурентни на световния пазар.

Често цитираният ICE US Dollar Index, който измерва валутата спрямо шест нейни конкурента, всъщност е само с 1.6% нагоре тази година. Но погледът към конкретни нововъзникващи валути показва различна картина: доларът е нараснал с 1.9% спрямо индийската рупия, с 4.1% спрямо бразилския реал и с 5.5% спрямо южнокорейския вон от началото на годината. Основната причина, пише в анализа, е до голяма степен търговската война.

Лошото е, че развиващите се икономики заемат предимно в долари, докато най-големите им клиенти плащат най-вече в евро, каза Хаунер. Така тези страни са зависими от обменния курс евро-долар. Тази година единната европейска валута е спаднала с 3.2% спрямо американската.

Коментари: 0