Wizz Air съкращава 1000 служители и намалява заплати

След кризата компанията очаква капацитетът й да се увеличава с 15% годишно

Wizz Air съкращава 1000 служители и намалява заплати

Снимка: Wizz Air

Wizz Air ще съкрати 1000 позиции, което представлява 19% намаление на работната сила. Освен това за цялата финансова 2021 г. възнаграждението на главния изпълнителен директор, на Съвета на директорите и на всички висши служители ще бъдат намалени с 22%, докато заплатите на пилотите, кабинния персонал и офис служителите ще бъдат намалени с 14% средно. Това съобщиха днес от Wizz Air Holdings Plc, като представиха финансовото си състояние за годината, приключваща на 31 март 2020 г. 

Компанията обяви, че очаква да отчете основна нетна печалба с диапазон 350-355 млн. евро. Както бе обявено наскоро, през март 2020 г. трафикът на Wizz Air е спаднал с 34% спрямо предходната година. В момента Wizz Air работи с 3% от своя капацитет преди COVID-19.

В резултат на COVID-19 Wizz Air ще отчете изключителни загуби през четвъртото тримесечие на финансовата 2020 г. от 70–80 млн. евро, специално свързани с хеджиране на загубите за месеците от март до май 2020 г. В резултат на това Wizz Air очаква да отчете нетна печалба от 270-280 млн. евро за финансовата 2020 г.

Към този момент Wizz Air не е в състояние да даде насоки за годината, приключваща на 31 март 2021 г., допълват от компанията.

Превозвачът обаче подчертава, че има много силен баланс и ликвидност от 1.5 млрд. евро пари в края на март 2020 г., един от най-силните показатели за авиокомпанията.

След пробива на коронавируса Wizz Air работи с различни правителства, за да предложи полети за репатриране на техните граждани в Европа, Централна Азия, Северна Африка и Северна Америка. Компанията е извършила и редица полети между Китай и Унгария, за да достави медицински консумативи, като повечето поръчки идват от унгарското правителство.

След като пазарите се нормализират, Wizz Air напълно очаква да поддържа плановете си за увеличаване на капацитета средно с 15% годишно. Освен това компанията потвърждава, че стартирането на операциите на Wizz Air Abu Dhabi напредва в съответствие с първоначалната времева линия.
Коментари: 0