Япония намали възрастта за пълнолетие

Това се случва за първи път от 142 г. насам

Япония намали възрастта за пълнолетие

Снимка: Pixabay

Японското правителство прие законопроект за намаляване на възрастта за навършване на пълнолетие от 20 на 18 години. Но разрешената законна възраст за употреба на алкохол остава на 20 г., съобщава CNN.

Промяната, първата по рода си от 142 години, ще позволи на 18-годишните да вземат кредитни карти и заеми, да кандидатстват за паспорт, валиден за 10 години, за разлика от петгодишните паспорти сега, и да се оженят на тази възраст без съгласието на родителите.

Понастоящем мъжете на възраст 18 години и жените на възраст 16 години могат да се женят, но първо трябва да търсят съгласието на родителите.

Преразглеждането на Гражданския кодекс, което трябва да влезе в сила от 1 април 2022 г., няма да промени легалната възраст за пиене, пушене или хазарт, поради опасения за здравето.

Комбинацията от фактори като намаляване на раждаемостта и подобряване на продължителността на живота в Япония доведе до постепенно намаляване и застаряване на населението. До 2060 г. населението на страната се очаква да спадне до 86,74 милиона от сегашните си 126,26 милиона души, според прогнозата на японското министерство на здравеопазването.

Но по-малко работници, които плащат данъци, означава по-малко пари в подкрепа на застаряващото население, нуждаещо се от пенсии и здравни услуги.

През 2015 г. правителството промени възрастта за гласуване от 20 на 18. Този ход, заедно с ревизиите в сряда, показва засилен опит в правителството да накара младите хора да осъзнаят по-добре своите отговорности.
Коментари: 0