Япония започва износ на хайвер
През 2015 г. страната възнамерява да продаде около 200 кг черен хайвер

Правителството на Япония издаде за първи път в историята на страната разрешение за износ на черен хайвер.
Това се случи, след като Токио изпълни всички процедури, свързани с международните ограничения върху доставките на известният деликатес. Те се регулират от Вашингтонската конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна. За развъдниците за есетра и преработка на храйвера се изисква официална регистрация, както и ред други правила.
Есетрата е внесена в Япония от СССР през 1983 г. След редица експерименти отглеждането й започва през 2000 г., а през 2013 г. черният хайвер е пуснат на вътрешния пазар. През финансовата 2014 година в Япония да продадени общо 60 кг от продукта. Цената варира в зависимост от сорта. Например 20 гр буркан с висококачествен хайвер от Миядзаки струва почти 13 000 йени (около 108 долара), предаде БГНЕС.
През 2015 г. Япония планира да продаде около 200 кг черен хайвер, а неговите експортни доставки ще започнат през следващата година, предимно за съседни азиатски държави.