Японският паспорт е най-влиятелен за 2019 г.

Азиатски държави са на челните позиции

Японският паспорт е най-влиятелен за 2019 г.
Японските граждани притежават най-силния паспорт в света, а азиатските страни продължават да доминират в световната класация.

На първо място е Япония, чиито граждани могат да пътуват без визи или да получат виза при пристигане в 190 страни, според Henley Passport Index 2019.

На второ място са Сингапур и Южна Корея, чиито граждани могат да посетят 189 дестинации, без да се нуждаят от виза преди пътуването. 

Henley&Partners казва, че това е най-високата позиция, която Южна Корея е достигала в паспортния индекс, който се основава на данни от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Германия и Франция са класирани на трето място, с достъп до 188 дестинации без виза, докато САЩ и Обединеното кралство делят общо шесто място с достъп до 185 дестинации. Това бележи значителен спад спрямо 2015 г., когато американските и британските паспорти бяха класирани най-силно.

На шестото място са още Австрия, Холандия, Норвегия, Португалия, Швейцария.

Пети са Люксембург и Испания със 186 достъпни граници.

България се представя също добре, като дели 19-о място с Хонконг и Румъния, като родният паспорт дава достъп без виза или с виза на  място до 169 дестинации.

В дъното на класацията за 2019 г. са Ирак и Афганистан, чиито паспорти дават на гражданите им достъп само до 30 държави без виза.

Докладът отбелязва все по-сериозното отваряне на границите. Историческите справки показват, че докато през 206 г. средният гражданин на света е можел да пътува безвизово до 58 държави, то през 2018 г. тази цифра нараства до 107 държави.
Коментари: 0