Юнкер: Brexit не означава край на ЕС

Преговорите в Женева са последна възможност за обединение на Кипър, смята председателят на ЕК

Юнкер: Brexit не означава край на ЕС

Излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз не е начало на неговия край, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Ако възприемем Brexit като начало на края за европейския проект, ще направим огромна грешка“, каза Юнкер в малтийската столица Ла Валета.

Той заяви, че след като е заел този пост през 2014 г. се е стараел „да играе конструктивна роля, без да бъде евроентусиаст или еврофанатик“. По думите му това би означавало: „да доведе европейската интеграция до точка, от която няма връщане“.

„Сега ни молят да организираме мащабна деконструкция. Това не беше перспективата, с която станах председател на Европейската комисия“, каза Юнкер.

„На срещата в Рим трябва да обясним на външния свят, и на нас самите, че напускането на Великобритания не означава край на европейската интеграция, на европейската мечта и на европейския проект“, добави той.

По думите му ЕС има различни проблеми, по които може да постигне напредък, въпреки очакваното излизане на Великобритания.

Нивото на песимизъм в евроинституциите преди срещата в Малта е безпрецедентно, смятат журналисти и анализатори. Юнкер обаче не е изненадан от това. „През моето време в Брюксел и преди моето време в Брюксел песимизмът винаги силно присъстваше – не само в коридорите, но и в срещите. Това не е нищо ново“, заяви председателят на Комисията.

Дойде време за обединение на Кипър, заяви още Юнкер, който ще участва в преговорите в Женева между двете общности на острова.

„Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последния шанс този остров да се обедини. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че като президент на ЕК е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск“, посочи председателят на ЕК.

Коментари: 0