Юнкер към Ердоган: Не подценявай възможността преговорите за членство в ЕС да спрат

Председателят на Комисията препоръчва на Ердоган да извърши исканите реформи

Юнкер към Ердоган: Не подценявай възможността преговорите за членство в ЕС да спрат
340 ~ 1 мин. четене
Турция трябва да се вслуша в предупрежденията на Европейския съюз, че преговорите за членството в съюза може да бъдат прекратени. Това каза председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за белгийския вестник La Libre Belgique. Той препоръчва на Анкара да извърши реформите, за които блока настоява.

Според Юнкер гласуваната в сряда резолюция на Европейския парламент за спиране на преговорите с Анкара не трябва да се подценява, въпреки че няма задължителен характер.

„Въпреки че няма задължителен характер, това ще произведе ефекти в столиците на страните от ЕС, които взимат решенията за членство на дадена държава“, каза Юнкер.

Той също така отхвърля заплахите на турския президент Реджеп Ердоган, който заплашва със спиране на изпълнението на сделката за бежанците и наводняването на Европа с тях.

Юнкер препоръча на Ердоган да започне с необходимите реформи, като на първо място извърши необходимите промени в антитерористичното законодателство. Друга важна реформа е тази, свързана с правата на човека.
Подкрепи Economic.bg