Юнкер отряза Гърция за отписване на дълга

Другите страни от еврозоната няма да се съгласят, категоричен е председателят на Европейската Комисия

Юнкер отряза Гърция за отписване на дълга
Жан-Клод Юнкер категорично отхвърли възможността членовете на еврозонатаПредседателят на Европейската Комисия няма да приемат искането на Гърция за премахване на дълга й.
 
„И дума не може да става за анулиране на гръцкия дълг. Другите страни от еврозоната няма да се съгласят", казва той в интервю за Le Figaro, но добавя, че е отворен за диалог с новото гръцко правителство, оглавявано от левия радикал Алексис Ципрас.

Юнкер разказва, че е разговарял с него по телефона в понеделник. „Той ми каза, че не се вижда като заплаха, а като предизвикателство за Европа. Аз му отговорих, че Европа не е заплаха за Гърция, а предизвикателство", отбелязва Юнкер.

„Не е правилно да се твърди, че на другия ден след изборите в неделя се е появил някакъв нов свят, продължава председателят на ЕК. Уважаваме вота в Гърция, но Гърция трябва също да уважава другите, общественото мнение и парламентарните избори в останалата част на Европа. Възможни са пренареждания, но те няма да променят из основи онова, което е налице".

Шефът на ЕК говори и по други теми. Според него Европейският съюз ще се изправи пред сериозни промени на фона на глобалните икономически процеси.

След 30 години нито една страна от ЕС вече няма да бъде в клуба на големите сили от Г7, смята той. Председателят на Европейската комисия припомни, че „ако през 1900 година в Европа е живяло 20% от световното население, то през 2100 година този показател ще бъде 4%".
Коментари: 0