Юнкер: С Тръмп или без него, Европа трябва да продължи по своя път

Държавите членки и ЕК разработват мерки срещу социалния дъмпинг

Юнкер: С Тръмп или без него, Европа трябва да продължи по своя път
184 ~ 2 мин. четене

С Тръмп и без Тръмп, Европа трябва да продължи по своя път, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред журналисти, цитиран от БТА. Европа трябва да играе амбициозна роля на континента и в света на фона на последните събития на световната сцена, добави той.

„Европа не се гради срещу (интересите на) държавите и на народите. Европа няма да съществува, ако не отчита интересите на европейците“, посочи Юнкер. Tрябва да се сложи край на социалния дъмпинг, допълни той след среща с френския премиер Бернар Казньов. Често чуждестранните работници биват експлоатирани срещу собствения им интерес и в ущърб на местните им колеги, коментира председателят на ЕК.

Казньов и Юнкер са обсъдили подробно промените в директивата за командированите работници, за въвеждането на минимална заплата в ЕС, както и за възможността за получаването на еднакво възнаграждение срещу полагането на еднакъв труд на едно и също място. Темата за командированите работници и социалния дъмпинг е сред основните въпроси от френската предизборна кампания.

Миналата седмица по инициатива на Франция в Париж бе подписано споразумение между Германия, Австрия, Белгия, Люксембург, Дания, Италия, Норвегия и Швеция срещу подкопаването на цената на труда в областта на международните превози. Белгийски медии показаха данни, според които българските шофьори са най-ниско платени в целия ЕС и разликите с най-скъпо работещите им колеги от Белгия са над 24 пъти.

Белгийски фирми за превозни услуги плащат 16 хил. евро годишно за осигуровките на един служител, а общият разход за шофьор достигат 56 хил. евро на година. За български шофьор се плащат 673 евро осигуровки за година, а общите разходи годишно са 16 хил. евро.

Явлението, което директивата на ЕС цели да предотврати, е наемането на шофьори (и строители) от Източна и Централна Европа, които работят в „скъпите“ страни от ЕС, но получават възнаграждение като у дома и се осигуряват в своята родина.

Подкрепи Economic.bg