За 10 години на борсата Tesla е поскъпнала с над 4000%

Компанията се цели към влизане в S&P 500, за което се изискват 4 поредни тримесечни печалби

За 10 години на борсата Tesla е поскъпнала с над 4000%

Снимка: Unsplash

760 ~ 2 мин. четене

Tesla става публична компания на 29 юни преди точно 10 години. Компанията събра около 226 млн. долара в своето IPO, като акциите през този ден се покачиха с около 41% и затвориха на 23.89 долара при стартова цена от 17 долара. 

Снощи акциите на производителя на електрически превозни средства затвориха на цена от 1 009.35 долара, което означава, че книжата са нараснали с 4125% от края на първия й ден като публична компания, изчисли CNBC.

Това представяне на акциите поставя Tesla на черна позиция, заедно с Netflix, чиято акция беше най-ефективната в индекса S&P 500 през 2010-те години. Netflix нарасна с 4 181% между януари 2010 г. и декември 2019 г., но компанията има повече от двойно по-голяма цена между януари 2010 г. и юни 2010 г., когато Tesla стана публична. Това означава, че Netflix е спечелила „само“ 2 657% стойност след дебюта на Tesla. Това също означава, че книжата на Tesla са изпреварили други големи технологични имена като Amazon и Apple, както и всички основни автомобилни производители.


Акцията имаше много възходи и падения по пътя, включително спад от 30% през месеца след 7 август 2018 г., когато изпълнителният директор Илон Мъск туитна, че има „осигурено финансиране“, за да свали компанията от борсата и да я направи частна. Комисията за ценни книжа обвини Мъск в заблуждаване на обществото, тъй като той твърди, че знаел, че финансирането е условно, а Мъск поотделно и Tesla като компания бяха глобени и платиха 20 млн. долара за уреждане на делото.

От началото на 2020 г. обаче акциите на автомобилния производител главоломно растат, след като компанията започна производство във фабриката си в Шанхай и започна да прави новия си Model Y в първия си американски автомобилен завод във Фремонт, Калифорния.  
Инвеститорите се доверяват и на обещанията на компанията да започне скоро доставки на електрическия пикап Cybertruck и да направи подобрения в технологията за автономно шофиране. Въпреки епидемията Covid-19, която спря производството в калифорнийския завод за няколко седмици, акциите са нараснали с над 140% тази година.


Откакто стана публична, Tesla никога не е постигала пълна година на рентабилност. Компанията отчита седем тримесечия с нетен доход, по-голям от нула. Сега тя отчете три поредни тримесечия на печалба, с някои счетоводни корекции, като се очаква да представи следващия месец финансовите си резултати за второто тримесечие на тази година.


Сега Tesla се цели към включване в S&P 500, което изисква минимум четири последователни тримесечия на рентабилност, наред с други условия.

Подкрепи Economic.bg