За 6 месеца гърците теглят 35 млрд. евро

Най-много пари са били изтеглени от физически лица и фирми

За 6 месеца гърците теглят  35 млрд. евро

Снимка: БГНЕС

124 ~ 2 мин. четене

През последните 6 месеца физически лица, фирми и държавни компании в Гърция са изтеглили от банките 35 млрд. евро, съобщи в. "Катимерини".

Най-високата сума е била изтеглена от домакинства и  фирми, а за последните два месеца щафетата е била поета от различни структури в държавата, като местната власт и  осигурителните каси. За март тази сума е била 3,7 млрд. евро, а през април тегленията са възлезли на 5 млрд. евро.

По данни на Централната банка на Гърция в страната в обръщение са 41 млрд. евро, което е увеличение с 10,9% в сравнение с ноември 2014 г., когато тези средства са били 30,1 млрд. евро.

Размерът им се оценява като един от най-високите в еврозоната, тъй като тези пари съставляват около 25% от БВП на Гърция, докато за останалите страни този процент е 6-8 на сто.

Смята се, че поредното изтичане на капитали от  влоговете се дължи на тревогата през април, породена от липсата  на споразумение с международните кредитори.

Изнесената статистика показва, че от ноември миналата година досега тегленията на пари от банките са паднали от 164,3 млрд. евро до 136,6 млрд. евро.

Според публикация в Ta Nea, цитирана от БТА, гръцкото правителство обмисля да въведе такса върху тегленията на пари от банкови влогове, а също и при тегления от банкомати.

Целта на мярката е в хазната да влязат повече пари. Правителството възнамерява да събере 180 млн. евро от тази такса. Тя ще се удържа както при тегленията на пари в банките, така и през банкоматите в страната. Мярката ще е валидна и за електронното банкиране. На всеки хиляда изтеглени евро ще се удържа по едно. За 10 хил. евро таксата ще е десет евро, а за 1 милион - тя ще е 1000 евро.

Преди да бъде приложена обаче, конкретната мярка трябва да бъде одобрена от Европейската централна банка, тъй  като това изискват новите правила за надзор на банките.

Подкрепи Economic.bg