За Иран важен е износът на петрол, а не цената му

Можем лесно да създадем до 1 милион работни места и това е реалистична цифра, не оптимистична

За Иран важен е износът на петрол, а не цената му
216 ~ 2 мин. четене

Освободен от дългогодишните санкции, Иран е решен да възстанови своя дял от световния пазар на нефт - независимо от цената.

Един от най-висшите икономически служители в страната, Мохамед Нобакхт заяви, че членовете на ОПЕК трябва да намалят продукцията, за да направят място за повече износ на ирански петрол.

"Иран е решил да си върне своя дял от продукцията на ОПЕК на всяка цена", каза икономистът в интервю за CNN"Сривът в цената на петрола, със сигурност не е това, на което ние базираме решенията си.”

Колапса в цената на суровия петрол през последните 18 месеца е задействан от свирепата битка за пазарен дял, водена от ОПЕК, Саудитска Арабия, срещу производители като САЩ и Русия.

Приходите се сринаха, с което някои производители на петрол са на ръба на колапса, оставяйки хиляди хора без работа, и отлагайки или спирайки инвестиционните планове на стойност стотици милиарди долари. Някои държави искат картелът да се срещне спешно, за да обсъди начините да получи по-високи цени за суровината, които да се задвижат отново, но Саудитска Арабия няма да се съгласи.

"Ние вярваме, че ОПЕК трябва да намали доставките на петрол на пазара, защото имаме нужда от баланс между търсенето и предлагането", каза Нобакхт.

Иран очаква да увеличи износа на петрол от около един милион барела на ден в рамките на една година. В новия бюджетен план, който ние сме предложили на парламента за следващата година, делът на петрола е по-малко от 25% на сто, добави той.

В рамките на пет години, Иран се надява да увеличи приходите от петрол, като ще инвестира в изграждане на нова инфраструктура в страната.

"И ние можем лесно да създадем 900 000 до 1 милион работни места, особено за по-образовани млади хора. Това е реалистична цифра, не оптимистична."

Европейските компании се очаква да инвестират много повече в Иран, отколкото американски, но той подчерта, че Иран е отворен за правене на бизнес с Америка.

"Разбира се, има много съображения при избора на инвеститорите, но като цяло не съществуват ограничения за американските компании да инвестират в Иран", каза той. "Ние  правим разлика между американския бизнес и политиката на американското правителство, които се противопоставят."

Подкрепи Economic.bg