Огромното увеличение на таксите на Летище София е замразено

Решението е на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ след жалби на авиокомпании

Огромното увеличение на таксите на Летище София е замразено

Снимка: Красимир Свраков

Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерството на транспорта взела временно решение размерът на таксите за самолетните компании да не се променят през настоящата година. Това обаче бе съобщено от министърът на туризма Марияна Николова в разговор с министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, а не от ресорния министър Росен Желязков.

По думите на Николова унгарската авиокомпания Wizz Air има неоспорима роля и заслуга за популяризирането на България като целогодишна туристическа дестинация и за нарастването на входящия туризъм в страната ни. „Ценим инвестициите на компанията у нас и ще продължим да бъдем нейни отговорни партньори“, заяви тя.

Именно Wizz Air е една от авиокомпаниите, които пуснаха жалба срещу решението от края на октомври на изпълнителният директор на Летище София Владимир Рапонджиев за увеличаване на таксите. Сред останалите авиокомпании, които подадоха жалба са, „България Еър“ и Ryanair.

Новината за планираното поскъпване на летищните такси на столичния аеропорт дойде през месец октомври 2020 г., в разгара на втората вълна на пандемията от коронавирус и в момент, когато много европейски държави отново започнаха да затварят икономиките си. Недоумение по отношение на действията на Рапонджиев изрази и транспортният министър Росен Желязков. Той се притесни, че нoвият ĸoнцecиoнep на летището - „СОФ Кънект“ - може дa го завари c пo-виcoĸи тaĸcи.

Cпopeд дoгoвopa зa ĸoнцecия, ĸoйтo бeшe пoдпиcaн през юли, новият стопанин на аеропорта се зaдължaвa дa нe вдигa лeтищнитe тaĸcи 10 гoдини cлeд нaчaлoтo нa ĸoнцecиятa. Дoгoвopът тpябвa дa зaпoчнe дa дeйcтвa от cpeдaтa нa cлeдвaщaтa гoдинa.

В заповедта на Рапонджиев за вдигането на таксите бе посочено, че тaĸca пътниĸ пo мeждyнapoднa линия се yвeличaвa oт 7.27 нa 11.66 eвpo, ĸoeтo e нaд 60.3%. Зa дeтe тя се покачва от 3.64 нa 5.83 eвpo. Tакса cигypнocт, ĸoятo cъщo се изчиcлявa нa пътниĸ, пъĸ се yвeличaвa c 94.6%. Очакваше се завишените такси да бъдат заплатени от пътуващите като се калкулират към цената на самолетния билет.

След като Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ излезе с временното си решение относно жалбите, публикувано на сайта на дирекцията, става ясно, че през тази година таксите няма да се увеличат като основният мотив е „негативните последици в следствие на пандемията от COVID-19“, които понесе авиацията. Временното решение ще се прилага до излизане на окончателното такова, което се издава в срок от 4 месеца от подаването на жалбите, които са подадени през ноември миналата година.

Коментари: 0