За първи път на избори: Не подкрепям нито един кандидат

ЦИК напомни, че гласуването за президент е задължително, а на референдума - не

За първи път на избори: Не подкрепям нито един кандидат

Снимка: Стоян Йотов

За първи път на предстоящите на 6 ноември избори за президент можем да гласуваме в нова графа - "Не подкрепям никого от кандидатите". За това напомниха от Централната избирателна комисия (ЦИК), която днес даде първия си брифинг за медиите преди предстоящия вот.

За първи път вотът е задължителен, припомни още говорителят на ЦИК Александър Андреев. Тези, които искат да гласуват за референдума, ще бъдат информирани предварително. Този вид гласуване не е задължителен, както изборите за президент. 

Все още няма отказана регистрация от ЦИК, уточни другият говорител на ЦИК - Камелия Нейкова. До 26 септември е срокът за регистрация на инициативните комитети, а до 21 септември - за партии и коалиции. Кандидатските листи мигат да бъдат регистрирани от 19 септември до 4 октомври в ЦИК, информира Нейкова.

Тя уточни, че всеки един гласоподавател има право да участва в двата избора и да получи бюлетина както за избора, така и за референдума.

Общата нагласа на ЦИК е да се осигури възможност на всеки българин, който има желание да гласува, да може да го стори, посочи колегата й Цветозар Томов, но уточни, че подробностите ще станат известни след приемането на методическите указания.

От 12 септември ЦИК започна да приема документи за участие президентските изборите, както и за участие в информационно-разяснителната кампания за националния референдум на 6 ноември. До момента са регистрирани партията ГЕРБ и Инициативен комитет за издигане на кандидатпрезидентската двойка Веселин Марешки - Петър Петров. 
Коментари: 0