За първи път от 2016 г. Amazon ще плати федерален данък

Компанията често е подлагана на критики, че не плаща данъци

За първи път от 2016 г. Amazon ще плати федерален данък

Снимка: БТА

За първи път от 2016 г. Amazon ще плати федерален данък. След две поредни години, в които данъкът на компанията в САЩ е $0, за 2019 г. тя дължи 162 милиона долара, според документи, внесени от фирмата в Комисията по ценни книжа, пише CNBC.

Разбира се, 162 милиона долара са само минимална част от 13,9-те милиарда долара приходи преди данъци, които Amazon отчита за 2019 г. - приблизително 1,2%, всъщност. Ставката на федералния корпоративен данък е 21%, но както и в миналото, Amazon вероятно използва различни данъчни кредити и удръжки, за да намали своята федерална данъчна сметка. Amazon също отчете 280,5 милиарда долара общи приходи през 2019 година.

Amazon е обект на много критики заради факта, че в последните години на практика не плаща федерален данък. Компанията също попадна под обстрел заради поисканите огромни данъчни стимули на стойност милиарди долари като част от плановете си за откриване на втора централа през 2018 г.

През 2018 г. Amazon отчете приходи от над 11 милиарда долара, но компанията плати 0 долара федерални данъци. Всъщност, благодарение на данъчни кредити и удръжки, Amazon реално получи възстановяване на федерален данък в размер на 129 милиона долара. Това се случи година, след като Amazon получи възстановяване в размер на 137 милиона долара от федералното правителство за 2017 година.

Президентът Доналд Тръмп е чест критик на Amazon, че плаща „малко или никакви данъци на държавни и местни власти“, въпреки че Законът за намаляване на данъците и работните места на администрацията на Тръмп за 2017 г. помогна за намаляване на законната ставка на корпоративния данък.

През февруари 2019 г. сенатор Бърни Сандърс посочи в туит, че някой от около 150-те милиона членове на Amazon Prime плаща по-голяма годишна такса за тази услуга (119 долара), отколкото Amazon плаща като федерални данъци за 2018 или 2017 година.

В публикация в блога си Amazon засегна факта, че има „над 1 милиард долара разходи за федерален данък върху доходите“ през 2019 г. Въпреки това, общата сума включва сума за федерален данък в размер на 162 милиона долара, както и още една сума за федерален данък в размер на 914 милиона долара, за която компанията казва, че е отложена до по-късна дата. (Според федералното данъчно законодателство компаниите могат да забавят данъчните плащания върху определен доход, включително някои чуждестранни приходи и дългосрочни инвестиции в елементи като оборудване или машини.)

Amazon също отчете 276 милиона долара държавни данъчни плащания през 2019 г., както и международна данъчна сметка в размер на повече от 1,1 милиарда долара, според данните на Комисията по ценни книжа. Компанията отбелязва в своя блог пост, че ще плати приблизително 2,4 милиарда щатски долара „такси върху заплатите и мита” през 2019 г.

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос и неговото огромно богатство - той е най-богатият човек в света с нетно състояние от 124 милиарда долара според Bloomberg - също се превърна в приоритетна тема за кандидатите за президент от Демократите като Сандърс и Елизабет Уорън, които се застъпват за някаква форма на данък върху богатството.

Безос не е обявявал какви данъци плаща като физическо лице, но при предложения от Уорън данък би плащал приблизително 6 милиарда долара годишно, и 9 милиарда долара според предложението за данък върху богатството при предложението на Сандърс.
Коментари: 0