Китайската икономика може да не порасне през 2020 г.

UBS и Goldman Sachs намалиха оценките си за икономическия ръст в Китай през тази година до 1.5% и 3%.

Китайската икономика може да не порасне през 2020 г.

Доброволец приготвя храна за медицинския персонал в Тайюан, провинция Шанси, Северен Китай, 2 април 2020 г.

Снимка: БТА

1360 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Китайската икономика показва признаци на възстановяване от здравната криза, но пътят напред остава изключително несигурен и е възможно тя изобщо да не нарасне през 2020 г., което излага на риск милиони работни места, пише CNN.

Ръстът на БВП тази година във втората най-голяма икономика в света може да потъне до само 1% или 2%, спрямо 6.1% през 2019 г., според последните оценки на анализатори, включително китайски правителствен икономист. В най-лошия случай икономиката няма да се развие изобщо, предупреди Световната банка.

Това би било най-слабото представяне на Китай за 44 години, по-лошо дори от глобалната рецесия през 2008-2009 г.  и тази от през 90-те, когато Западът наложи санкции срещу азиатската държава заради свирепото потушаване на студентски протест на площада Тянанмън.

Анализатори от UBS и Goldman Sachs намалиха оценките си за ръста на Китай през тази година до 1.5% и 3%. Дори Народната банка на Китай заяви, че правителството не трябва да си поставя цел за 2020 г.

Трудно е да мислим за ръст между 4% и 5%. Мнозина прогнозират, че той ще спадне до 1 или максимум 2% и може да се окажат прави", коментира Ма Юн, член на комисията по парична политика в централната банка на Китай. Като се има предвид огромната несигурност в Китай, е трудно да се определи колко фискални и парични стимули да бъдат предприети, каза Юн.

Необходима е повече помощ

Официално проучване показа леко възстановяване в производствената индустрия в Китай миналия месец, като след него дойде новина за повече стимулиращи мерки.

Китайският кабинет обяви над 3 трл. юана (389 млрд. евро) допълнителна финансова подкрепа за малкия бизнес.

Централната банка на втората по-големина икономика в света ще предостави допълнително 1 трл. юана (141 млрд. евро) на малки и средни финансови институции и ще намали обема на паричните средства, които трябва да държат под формата на резерв. И двете мерки са в подкрепа на малки и средни предприятия.

Преди това централната банка е отпуснала допълнително кредитиране на стойност над 1.65 трл. юана (214 млрд. евро). Правителството също така е инжектирало поне 116.9 млрд. юана (15.2 млрд. евро) в икономиката под формата на финансови помощи и стимули, насочени за борба с пандемията от коронавируса.

Управляващите обещаха да увеличат временните допълнителни средства за семействата с ниски доходи и безработните до юни. Не е уточнено каква ще е новата сума, но подкрепа ще получат повече от 67 милиона души.

„Вярваме, че увеличаването на финансовите облекчения за предприятията и домакинствата, засегнати от COVID-19, са най-добрата икономическа и социална политика в момента“, казва в бележка в сряда Тин Лу, главен китайски икономист за Nomura.

Подкрепи Economic.bg