За първи път в света камери ще следят за ползване на смартфон в колите

Тестовете на системата хванали над 100 000 шофьори, използващи в нарушение телефон за волана

За първи път в света камери ще следят за ползване на смартфон в колите

Снимка: Pixabay

1668 ~ 2 мин. четене
Австралийският щат Нов Южен Уелс въведе в неделя "камери с висока разделителна способност", предназначени да засичат шофьорите, използващи мобилни телефони зад волана.

Андрю Констанс, министър на пътищата в Нов Южен Уелс, заяви, че технологията "за първи път в света" ще бъде насочена към незаконната употреба на мобилни телефони чрез "фиксирани и мобилни камери, монтирани на ремаркета".

Камерите ще използват изкуствен интелект за преглед на изображения и откриване на незаконна употреба на мобилни телефони, според Transport for NSW.

Снимките, на които бъдат идентифицирани шофьори, които незаконно използват телефон за разговори, след това ще бъдат проверявани от упълномощен персонал, заявиха властите, отбелязвайки, че изображенията, заснети от системата, ще бъдат "безопасно съхранявани и управлявани".

През следващите три години в целия щат, на неизвестни места и без предупредителни знаци, ще бъдат поставени 45 преносими камери, съобщава CNN Sky News Australia.

През първите три месеца шофьорите, уловени от технологията, ще получат предупредително писмо, се казва в съобщение на „Транспорт за Нов Южен Уелс“, след което нарушителите ще бъдат наказани с глоба до 344 долара или 457 долара в училищна зона и ще им бъдат отнемани наказателни точки от шофьорската им книжка.

Властите заявиха, че изпитанията на технологията по-рано през годината са хванали над 100 000 шофьори, използващи в нарушение телефон за волана.

Около 329 души са загинали тази година по пътищата на Нов Южен Уелс, съобщава агенция Ройтерс, в сравнение с 354 души за цялата 2018 г.

Щатът иска да намали броя на жертвите на пътни произшествия с 30% до 2021 г.

Осъществяването и получаването на телефонни обаждания по време на шофиране е законно в Нов Южен Уелс, но използвайки технологията хендсфри. Други функции, включително използване на социални мрежи, видео разговори, снимане, възпроизвеждане на аудио по време на шофиране, са законни само ако водачът е паркирал автомобила си извън движението.
Коментари: 0