За първи път жена влиза в управлението на Saudi Aramco

Лин Елсенханс ще е част от Борда на директорите на най-голямата петролна компания в света

За първи път жена влиза в управлението на Saudi Aramco
548 ~ 1 мин. четене
Държавната саудитска компания Saudi Aramco, най-голямата петролна компания в света, е назначила пет нови члена в Борда на директорите. За първи път в управлението на нефтения гигант влиза жена. Това се приема като крайъгълен камък за Саудитска Арабия и нефтената индустрия в страната, пише Reuters.
Назначенията идват, тъй като саудитското правителство планира да качи Saudi Aramco на борсата в края на тази или началото на следващата година и да пусне за продажба 5% от компанията.

Саудитският министър на финансите Мохамед ал-Ядан и министърът на икономиката и планирането Мохамед ал-Тувайджри бяха назначени за членове на Борда на директорите, написаха от Aramco в изявление.

Към тях се присъединяват и Лин Латти Елсенханс, бивш председател, президент и главен изпълнителен директор на Sunofo. Тя е обявена от Forbes за една от най-влиятелните жени през 2008 г. Преди Sunoco, Елсенханс е изпълнителен вицепрезидент на глобалното производство в Royal Dutch Shell, където работи повече от 28 години. Тя също така е била в Борда на директорите на Baker Hughes от 2012 г. до юли 2017 г. и в Борда на GlaxoSmithKline.

Петте нови члена на Борда на Aramco ще се присъединят към другите шест, включително саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих, който е и председател на Aramco и Амин Насър, главен изпълнителен директор на Aramco.
Подкрепи Economic.bg