NASA отмени мисията за проучване на лунните ресурси

Изследването трябваше да покаже колко вода има на Луната и дали ще може да се ползва за по-далечни мисии

NASA отмени мисията за проучване на лунните ресурси
1280 ~ 3 мин. четене
Американската космическа агенция (NASA) отмени мисията, която трябваше да анализира ресурсите на Луната, които биха могли да са от полза на човечеството. Решението идва на фона на заявките на американския президент Доналд Тръмп, че изпращането на хора до естествения земен спътник е приоритет за Белия дом.

Мисията „Търсач на ресурси“ щеше да изпрати роувър в полярните райони на Луната, за да научи повече за водата и остатъчните количества, разположени под лунната повърхност. Учени вече изпратиха отворено писмо до новия директор на NASA Джим Брайдънстайн, като го призоваха да не спира мисията, която се подготвя вече четири години, пише The Verge. Брайдънстайн, конгресмен от Оклахома и бивш пилот от военноморския флот на САЩ, е 13-ия директор на NASA. Той встъпи в длъжност официално само преди няколко седмици.

Роувърът трябваше да претърси лунната повърхност и да изкопае почвата за анализ. Учените знаят, че на Луната съществува вода под формата на лед, но „Търсачът на ресурси“ щеше да им предостави по-пълно разбиране за количествата.
Това знание е от решаващо значение за разширяването на човешкото присъствие на земния спътник. Лунният лед може потенциално да се разтопи и да се раздели на кислород и водород, като се осигури местен източник на вода, кислород и ракетен пропелант. Също така би помогнало човешките дейности да станат по-устойчиви и да намали драстично разходите за изстрелване на космическите апарати по-далеч, тъй като голяма част от тези жизненоважни ресурси биха могли да се произвеждат на място.

„Ако можем да докажем, че имаме достъп до водата на Луната, можем да започнем да проектираме оборудването, което да я достави на аванпоста“, казва Фил Мецгер, планетарен физик в университета в Централна Флорида, който е част от научният екип на „Търсач на ресурси“.

Въпреки че все още не беше напълно финансирана, мисията беше напреднала „на чертожната дъска“. Инженерите работеха по проекта в продължение на четири години, а прототипите бяха тествани на Земята през 2015 и 2016 г., според The Verge. Плановете бяха мисията да започне през 2022 г. „Достатъчно е, че това е реално изпълнима мисия“, каза Клайв Нийл, професор по инженерство в университета Нотр Дам.


„Проблемите вероятно са започнали, когато мисията е била прехвърлена от една дирекция на NASA към друга“, смята Мецгер. Първоначално „Търсач на ресурси“ бе финансирана с пари, предназначени за изследване на човешките ресурси. В последствие беше преместена в секцията, която финансира научните мисии. „Въпреки че става въпрос за напълно роботизирана мисия, тя не се вписваше толкова добре в приоритетите или бюджета на Дирекцията за научни мисии, което вероятно е причина за нейното отменяне“, смята Мецгер.

Що се отнася до причината, поради която мисията беше преместена в друга дирекция, той казва: „Не знам какъв е мотивът, но предполагам, че това вероятно е свързано с бюджета“. Програмата за изследване на човешките ресурси на НАСА понастоящем работи върху мащабната „Система за изстрелване в космоса“, която черпи значителна част от бюджета на програмата. Предвид навлизането на частните компании при космическите полети в САЩ, много хора критикували решението на NASA да продължи да развива тази скъпа ракета.

Няколко учени от LEAG, които съветват Космическата агенция за проучването на Луната, са написали писмо до директора Джим Брайдънстайн, в което го молят да преоцени решението за отмяна на мисията до Луната. В писмото си те обясняват важността на мисията в настоящите планове за връщане на хората на Луната и разширяване на нашето присъствие на естествения спътник като цяло.

Тръмп многократно призова NASA да върне хората на Луната и дори подписаха Директивата за космическата политика, като нареди на NASA да изпрати астронавти на Луната преди да бъдат изпратени мисии до Марс и по-далеч.

Засега няма планирани други мисии на NASA, които да отидат на повърхността на Луната“, каза Мецгер пред The Verge.


Подкрепи Economic.bg