За постигането на една цел има много възможности

Контролът не е търсене на грешки в отчетите, а е предпоставка за постигане на очакваните резултати

Лилия Георгиева-Столярчук:

За постигането на една цел има много възможности

Снимка: Икономика/Красимир Свраков

728 ~ 3 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Лилия Георгиева-Столярчук отговаря за финансовия контрол на групата на Евро Алианс, част от която са Евро Алианс Инженеринг, ЕА Тунели, ЕА Кънстракшън, ЕА Геотехника, Изолации В. Присъединява се към групата през 2018 г. с 15-годишен опит във финансовата сфера. Завършила е счетоводство и финанси в Cook’s Institute of Electronic Engineering, има бакалаварска степен по бизнес администрация от НБУ.

- Ролята на финансовия контрол в една компания е да предотвратява  вземането на грешни решения. За да има ефективност във всички процеси, трябва да сме сигурни, че са взети правилните решения в правилния момент. Това е възможно само ако познаваме целия процес от началото до края. Отговорността е голяма, защото сме изпълнители на инфраструктурни проекти, като изграждането на метрото в София, и е важно целият процес да бъде контролиран на всеки етап и от всеки свързан с проекта.

- В моята работа е важно да имам съдействие от всички колеги. Контролът е труден, ако хората не работят в екип и си нямат доверие. Работата ми е с цифри, но аз трябва да разчитам на хората, обработили първичните данни. Вярвам, че доброто отношение към колегите води до добри резултати и улеснява работата на всички.

- Най-голямото предизвикателство пред мен е да обърна представата от необходимостта от контрол. За мен контролът не е търсене на грешки в отчетите, а е сигурната предпоставка за постигане на очакваните резултати.

- Инвестиции е добре да се правят, когато, разбира се, имаме добър бизнес план и добра оценка на риска. Числата показват възможните решения, но не всички. Понякога е необходимо да имаме малко повече смелост и да инвестираме в нови технологии.

- Опитът ми във финансовата сфера ме научи, че едно плюс едно невинаги е равно на две. Особено ако липсва правилно и навременно планиране. Винаги търся баланс не само в числата, но и в отношенията с хората. Финансите са в основата на всичко, а точната сметка е важна за всеки. Научи ме, че за постигането на една цел има много възможности.

- Предприемачът в мен се събуди още в детските ми години. Родителите ми имаха частен бизнес и съм им благодарна, че ме научиха да опитвам нови неща и да не се отказвам.

- Моята „зелена” идея, която пусна корен: „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда”, гласи надписът на хан Омуртаг върху търновската колона. Идеята да създам биоурна за тленен прах, която се засажда със семенце на дърво, е не само нов подход, но тя има ефект и върху зелената екосистема. Често чуваме, че въздухът в големите градове е силно замърсен, за свлачища причинени от отсечени гори. По статистически данни за една година в България от този свят си отиват около 100 000. Ако само за 20% беше предпочетена биоурна, щяха да са засадени 20 000 дървета. С последното решение, което правим, да помислим за поколенията след нас. С грижата за посаденото дърво ще поддържаме и любовта си към своите близки.

- Патентът е личната ми награда за усилията да превърна добрата идея в реален продукт. Две години ми отне създаването на биоурна, която се разпада след посаждането. Правих много тестове и експерименти, докато стигна до успешния резултат. Тя се изработва с 3D принтер, но процесът не свършва дотук. Има и ръчна работа, за да стане уникална. По красив начин краят дава началото на нов живот.

- Порастването на този малък бизнес става с много работа, упоритост и лични средства.  Финансирането на стартъп в България е трудно.  Освен това този продукт не може да се рекламира като всеки друг, защото засяга тема, която е по-скоро табу. Залагам на информирането чрез социалните мрежи.

- Вярвам, че най-хубавото предстои. За Евро Алианс годината обещава да е силна, очаква се стартирането на големи инфраструктурни проекти с национално значение. В личен план се очертава развитие. А що се отнася до моя малък бизнес - все повече хора разбират, че биоурните на „Молиан” носят живот след неизбежния край. Предлагам иновация за българския пазар и чакам момента, когато пазарът ще е готов за нея.

Фирмен профил:

- Евро Алианс са специализирани в тунелното строителство. Дружеството има клон в Сърбия и представителства в Германия, Испания и Финландия, където изпълнява значими инфраструктурни проекти.

- „Молиан” ЕООД  е стартъп, който започва дейността си след регистрирането на патент.

Коментари: 0