Строителството в България почти не е усетило кризата

Най-значителен спад е отчетен във Франция, показват данни на Евростат

Строителството в България почти не е усетило кризата

Снимка: Economic.bg/Архив

През втория месец на изолация и блокиране на голяма част от стопанската дейност в България, месец април, много от секторите спряха да функционират почти напълно. Не така стоят нещата със строителството обаче. Това е секторът, за който кризата почти не се усети, става ясно от данни на Евростат за строителната дейност през месец април 2020 г.

Строителството в България бележи спад от едва 0.7% през април спрямо месец по-рано. На годишна база намалението е доста по-голямо обаче – с 15%, но се доближава до средното за ЕС, което е 24%. През април 2020 г. заради въведените ограничения заради коронавируса намаление в строителството е отчетено във всички европейски страни, за които има статистика. Интересното тук обаче е че страната ни е една от малкото, в които месечното намаление на строителството е под 1%. Единствено в Швеция строителната продукция се е свила с по-малки темпове (0.3%) от България през април спрямо март 2020 г.


Държавата, която за втори пореден месец отчита най-значителен спад в сектор „Строителство“ на месечна база е Франция (32.6%), следвана от Испания (26.3%) и Словакия (10%). На годишна база отново най-силен спад в сектор „Строителство“ е отчетен във Франция (60.6%), следва Белгия (39%) и Испания (32.6%). На фона на това обаче Евростат отчита повишение в строителната продукция в Румъния с 12.2%, следвана от Германия (0.9%) и Финландия (0.8%).


Коментари: 0