Забавянето на световната икономика засегна европейските акции

Основните губещи бяха Amazon и Goldman Sachs

Забавянето на световната икономика засегна европейските акции
Седмицата започна с нов спад на щатските акции, което понижи широкия индекс S&P 500 до годишен минимум от 2545.94 пункта. В основата на лошите резултати стояха опасенията, че щатската икономика и фондовият пазар няма да могат да се справят с плана на Федералния резерв за повишение на основната лихва. Индустриалният индекс Dow Jones изгуби 507.53 пункта до 23592.98, с което записа загуба от над 1000 пункта за последните 2 дни на търговия. Основните губещи бяха Amazon и Goldman Sachs, чиито акции поевтиняха със съответно 4.46% и 2.76%. 

Индексът Nasdaq завърши деня при 6753.73 пункта, след като се раздели с 2.2 процента от стойността си. Забавянето на световната икономика засегна европейските акции и особено търговците на дребно. Акциите на един от известните търговци в Англия Asos се сринаха с 37.55%, което натежа върху основния индекс FTSE 100, които завърши деня със спад от 1.05% до 6773.24 пункта. През изминалия ден златото поскъпна на фона на слабия долар, докато инвеститорите останаха нащрек относно предстоящото заседание на Федералния резерв в сряда. 

Очаква се централната банка да повиши лихвения процент за 4-ти път тази година и да даде насоки за развитието на монетарната политика през 2019. Ценният метал се търгуваше с повишение от 0.60% до 1245.80 долара за тройунция, докато среброто поскъпна до $14.65. Цената на петрола се понижи до 14-месечно дъно, породено от свръх предлагането в САЩ и опасенията на инвеститорите към икономическия растеж на страната. Лекият суров петрол поевтиня с повече от 3 процента до 51.20 долара за барел, което е най-ниската стойност за годината. Сортът Брент се понижи с 1.79 на сто до  $60.24.

Икономически данни – САЩ

Във вторник от 15:30 часа българско време търговският отдел на САЩ ще публикува доклада си за разрешителните за строителство и началното жилищно строителство. Очакванията на анализаторите са за покачване на разрешителните с половин процент до 1,270 млн. за месец ноември, докато началното строителство се очаква да напредне с 0.3 на сто до 1,230 млн.

Технологичната компания продължава да се търгува под 50 периодната средна, въпреки опита за корекция на спада. Нивото около 60 долара за акция ограничи покупките, което направи невъзможно покриването на гапа от 8-ми ноември. Това показва слабост на купувачите и е сигнал за предстоящо понижение. Преди да видим възстановяване на низходящото движение, очакваме цента да тества 50 дневната плъзгаща средна. Пробив на нивото на съпротива ще отмени нагласите ни и ще покаже активиране на купувачите.

Британският паунд остава една от най-волатилните  и непредвидими валути, докато процесът по излизане от еврозоната не приключи. Това я прави високо рискова, но дава възможност за бързи печалби. На този етап отчитаме поевтиняването до 1.2476 като завършващо движение, при което нагласите ни са за възстановяване на котировките над 1.30 в средносрочен план.  Първите сигнали за формиране на възходящо движение са при пресичане на индикатора MACD. Пробив над зоната на съпротива и тренд линията ще ни дадат момента за вход с краткосрочна цел тестване на плъзгащата средна. 

След силното поскъпване на природния газ в началото на ноември последва голям спад, който очакваме да достигне до равновесната цена около $3. Образуваната дивергенция дава допълнителен натиск върху цената и очакваме да е валидна до достигане на зоната на свръх продаден пазар на индикатора Стохастик.

Индустриалният индекс на САЩ се намира на отрицателна територия от началото на годината с тенденция за задълбочаване на понижението. Масовите разпродажби към края на годината доведоха до заличаване на натрупаната преднина. Dow Jones се намира до нива на подкрепа, образувани от долна граница на канал и 100 периодна средна, но набралата се инерция на низходящото движение е по-силна от тях и очакваме пробив. Търговия под 100 седмичната плъзгаща средна ще означава обръщане на тренда и достигане на краткосрочната ни цел около 22210 пункта. 
Коментари: 0