Забраниха износа на дървен материал

Мораториумът ще важи за срок от 3 месеца

Забраниха износа на дървен материал
3827 ~ 1 мин. четене

Депутатите гласуваха решение за спиране на износа и изпращанията на необработен дървен материал. Мораториумът влиза в сила от обнародването му в Държавен вестник и ще е в срок за три месеца.

Според решението се забраняват изпращанията на необработен дървен материал /стоки с кодове 440110, 440320, 440391, 440392 и 440399 по Комбинирана номенклатура, съгласно регламент на ЕС/.

Министърът на земеделието и храните е задължен да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал за срок три месеца.

В същия срок трябва да бъдат предложени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч.

От "Атака" настояваха мораториумът да е безсрочен, но предложението им не беше прието.

Заместник-председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова от "БСП лява България" заяви, че групата подкрепя мораториума, но при условие, че в рамките на три месеца се направят законодателни промени, които да повишат контрола върху сечта. Тя изрази надежда, че и по тези стъпки ще има консенсус между парламентарните групи, както е било при обсъжданията в земеделската комисия.

Коментари: 0