Китайска делегация е на тридневно посещение у нас

Сун Джънцай: Потенциал за търговско-икономическото сътрудничество между страните

Китайска делегация е на тридневно посещение у нас
360 ~ 2 мин. четене

Има огромен потенциал за развитие и задълбочаване на търговско-икономическите отношения между България и Китай, заяви Сун Джънцай, член на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия, по време на тридневно посещение на китайска делегация в страната.

Делегатът, който е в страната от 31 март до 2 април, се срещна с българския държавен глава Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Като конкретни сфери на сътрудничество президентът Плевнелиев определи комуникационните и информационни технологии, в които България има силно развит потенциал. 

„Контактите и сътрудничеството между България и КНР стават все по-активни през последните години", заяви по време на срещата Сун Джънцай. 

„Вашето държавно посещение в Китай бе първото посещение на чужд държавен глава през 2014 г. и постави началото на ново етап в двустранните ни отношения." 

Сун Джънцай посочи, че сътрудничеството с България има голяма перспектива и отбеляза развитието на търговско-икономическия и на културния обмен. 

Република България ще подкрепи всеки съвместен проект с Китайската народна република на двустранно ниво и в рамките на инициативите за Икономическия пояс по пътя на коприната и за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа, каза президентът Плевнелиев по време на срещата.

„Всестранното приятелско партньорство и сътрудничество между България и Китай, обявено в рамките на моето държавно посещение в Китай през 2014 г., издигна двустранните отношения на ново, по-високо ниво," добави Росен Плевнелиев. 

Инициативата за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа (16+1) като важна платформа за разширяване на двустранните връзки с Китай във всички области, както и като допълващ елемент на стратегическото партньорство ЕС-Китай, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева. 

Сун Джънцай отбеляза, че безспорно България има важно място в инициативата 16+1 и че всяко начало е трудно, но реализирането на този проект би било от полза за всички страни.

Предстои учредяване на Центъра за сътрудничество в областта на селското стопанство във формат 16+1 със седалище в София през юни тази година. Подкрепи Economic.bg