Задава се криза с доставките на риба и рибни продукти

Наложените от Путин санкции превръщат сьомгата в трудно достъпен и опасен деликатес

Задава се криза с доставките на риба и рибни продукти
 След като Владимир Путин добави сьомгата в списъка със забранени за внос продукти от страните членки на Европейския съюз, Норвегия, Канада, САЩ и Австралия, руският пазар изпадна в положение на ограничен внос, спад в качеството на продуктите от сьомга и постоянно растящи цени. По този начин в основни вносители за Русия се превръщат Китай и Чили. Това налага преразпределение на доставките в световен мащаб, като е възможно и на българския пазар да се появят продукти със занижено качество, пише Bloomberg.

В резултат на санкциите потребителите са сериозно застрашени както от пазарни спекулации, така и от здравословни проблеми, причинени от диоксини и индустриални химикали в състава на рибата. В световен план най-големите производители на атлантическа сьомга, освен страните от ЕС, са Норвегия, Китай и Канада. Китайската продукция е отгледана в развъдници, където рибата е хранена със смес от рибно брашно и рибно масло, което предразполага към отлагане на химикали и така сьомгата трупа отрови в себе си. За сравнение дивата сьомга се храни с други риби и съдържа значително по-малко количество мазнини.
Вносът от Чили и Китай следва да замени основния доставчик Норвегия и да гарантира на двете държави 110 хиляди тона износ към Русия годишно, като Чили произвежда 30 хиляди тона.

Компанията на Акио Матоно "Nippon Suisan Kaisha Ltd." е един от най-големите доставчици на риба в Япония, която от своя страна е най-големият потребител на сьомга в света. Според него загубата на позиции на рублата в последните два месеца е предпоставка за увеличение на търсенето на сьомга и рибни продукти навсякъде по света. Матоно инвестира солидно в чилийското рибопроизводство, защото след унищожителното цунами от 2011 г. условията за отглеждане на риба в Япония все още не са напълно възстановени.

В интервю за Bloomberg, проведено в Токио, Матоно обширно обяснява параметрите на своя бизнес и ефекта от решението на Путин. Главното му заключение е, че "светът е изправен пред недостиг на сьомга и други морски продукти, като скариди". Според него търсенето на сьомга в традиционните пазари (Европа, Северна Америка и Япония) се е запазило, докато рибата с розово месо добива сериозна популярност в Сингапур, Индонезия и югоизточна Азия като цяло. Така цената се е повишила значително, а популациите от дива сьомга са крайно недостатъчни, за да обезпечат търсенето.

Най-големият трейдър в Япония Mitsubishi сключи сделка за 1.4 млрд. щатски долара с норвежката ферма за сьомга Cermaq ASA, през месец септември и така се включи успешно в разширяването на световното производство. Покупката е вероятно да предизвика по-нататъшни сливания на компании, ангажирани с рибопроизводство, а това е доказателство за ясното намерение на японските инвеститори да се превърнат в световен лидер на пазара на риба и рибни продукти.
Коментари: 0