Загубите от измами с криптовалута бележат 150% ръст през 2019 г.

Престъпниците се усъвършенстват и адаптират към новата среда

Загубите от измами с криптовалута бележат 150% ръст през 2019 г.

Снимка: Pixabay

Кражбите на криптовалута са се увеличили значително през 2019 г., отбелязвайки 150% ръст на годишна база. Загубите от престъпления с цифрови пари се равняват на 4.4 млрд. долара за периода от януари до септември. За същия период на 2018 г. те се оценяват на 1.7 млрд. долара, сочи доклад на специализираната в сферата на криминалистиката компания CipherTrace. 

150-процентното увеличение на кражбите и измамите с криптовалута е показателно за това как престъпниците съумяват да се приспособят към новата среда. „Престъпниците преследват парите, а парите са точно тук и са узрели за вземане“, коментира Дейвид Джевънс, изпълнителен директор на CipherTrace, пред Reuters. По думите му защитата от малки атаки е по-лесна, а целенасочените нападения са много по-доходоносни. 

Новините за задълбочаващата се тенденция идват на фона на все по-зоркия поглед на регулаторите по света в посока на криптовалутите, които пък от своя страна продължават да генерират инвеститорския интерес.  

Две големи кражби са в основата на регистрирания скок на загубите през тази година. Едната е извършена по схема на Понци (измама, при която печалбите не идват от законни инвестиции, а се изплащат на старите инвеститори от парите, идващи от привлечените нови инвеститори, бел.р.) в приложението PlusToken и загубите при нея се оценяват 2.9 млрд. долара. Другата значима измама от тази година е за 195 млн. долара от канадската борса за криптовалути QuadrigaCX. 

„Дори и без двете най-големи кражби и измами, все още сме свидетели на много многомилионни престъпления“, каза Джеванс. По думите му, през последните години се наблюдава последователно увеличение на престъпната дейност в тази област, което не се очаква да се промени лесно. 

Престъпленията под 5 млн. долара пък често дори не се отчитат, отбелязва още той и обяснява, че причината е, че полицията се фокусира върху по-големите и екзистенциални заплахи за бизнеса в сектора. 

Любопитно е, че през третото тримесечие кражбите и измамите с криптовалути се равняват на едва 15.5 млн. долара, което е най-ниското ниво от две години насам, сочи още докладът на CipherTrace. 

Видът на престъпленията обаче се промени и все по-често в тях са замесени вътрешни лица. Това според CipherTrace е индикация за по-строгият контрол. „Днешните нападатели са търпеливи и желаят да отделят повече време в очакване на възвращаемост“, каза Джеванс. 

Той казва, че има все повече и повече кражби и измами на стойност 100 милиона долара. Извършителите обаче са внимателни и гледат да изплащат сумите на малки части, за да останат под радара. 

Докладът показва също, че от 120-те топ глобални криптовалути 65% имат слаби изисквания за познаване на клиента. Последиците без съмнение ще има, тъй като регулаторите се стремят към повишаване на споделяната информация. 

Коментари: 0