Захариева: Очаквам различно отношение от новия македонски президент

По думите на вицепремиера папа Франциск оценява положително политиката на София и Скопие

Захариева: Очаквам различно отношение от новия македонски президент

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

748 ~ 2 мин. четене

Очаквам различно отношение към България от страна новия македонски президент Стево Пендаровски. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на bTV по повод победата на Пендаровски на резултатите от вчерашния балотаж на президентските избори в Северна Македония.

„Лично аз очаквам различно отношение. Надявам се. Пожелавам му успешен мандат, пожелавам му да работи наистина за неразрушими, бих казала добросъседски, отношения, каквито трябва да бъдат“, каза Захариева.

По думите ѝ фактът, че папа Франциск ще посети и западната ни съседка е признание на водената от България и Северна Македония политика за мир, стабилност, просперитет и европейска перспектива на Балканите.

„фактът, че папата идва в България за два дни и след това отива в Северна Македония за един ден също е много показателен. Тоест той избра първо да дойде в България, после да отиде в Северна Македония“, отбеляза вицепремиерът и добави, че посещението на папата в западната ни съседка е под знака на преклонение пред дейността на Майка Тереза, но е и признание и на българската и македонската политики за добросъседски отношения за решаване на проблемите.

Според Захариева с призива си България да подаде ръка на бежанците папа Франциск не е имал предвид страната ни да отвори границите си за всички тях.

„В крайна сметка този, който бяга от война, който по международната конвенция е бежанец, той трябва да отиде официално на граничния пункт и да каже, моля ви, аз бягам от война, моля да получа бежански статут. А не да минава тайно със стълби и да се опитва да премине България в търсене, за да стигне до точката, която, по принцип знаете, че България не е крайна дестинация. Хората, които бягат от война, търсят първото сигурно място. А то не е някъде в Западна или Северна Европа. Това е различно. Разбира се,  и това пак не противоречи и на България, и на политиката на ЕС. Хората в държави, които са развиващи и които наистина имат недостиг на храна, имат недостиг на медикаменти, на образование, знаете, че ЕС е един от най-големите донори на помощ за развитие. И да, тук също това, което каза папата, в никакъв случай не противоречи на външната ни политика“, обясни вицепремиерът.

Коментари: 0