Законът за извънредното положение мина в комисия

И БСП, и ДПС ще предложат свои поправки в нормативния акт между първо и второ четене

Законът за извънредното положение мина в комисия
2126 ~ 2 мин. четене

Законът за мерките по време на извънредно положение, написан конкретно за епидемията от COVID-19, Мина с голямо мнозинство в правна комисия. Законопроектът, внесен от Цвета Караянчева и група депутати, беше приет с 15 гласа „за“, а 7 се въздържаха.

От БСП имаха много критики по написания набързо законопроект и заявиха, че между първо и второ четене в зала утре ще внесат своите предложения. Няма да подкрепим Законопроекта. Това не е самоцелно говорене. Ще си позволя да се върна в началото на дискусията, уважаема г-жо председател. Първо, много ясно да заявим, че за никой тук не съществува никаква дилема - здраве или бизнес. Естествено ,че здравето на гражданите е основен приоритет. Само че това само по себе си нищо не значи. Не може да питаме хората дали предпочитат да се заразят или да гладуват", каза Крум Зарков от БСП.

Според него текстовете, които принудително вкарват служителите в платен или неплатен отпуск по време на извънредното положение, на практика прехвърлят загубите на работниците, които ще платят кризата. За него е недопустимо и да се предлага при тотално затваряне на дадено предприятие служителите да получават до 75% от МРЗ. „Тези хора са поставени под форсмажорни обстоятелства. С право изискваме от тях дисциплина, с право въвеждаме рестриктивни мерки, но нямаме право да искаме от тях да платят всичко това. В същото време от Закона липсват мерки, които вече бяха обещани медийно от представителите на правителството, като 60 %, които държавата ще възстановява от заплатите на служителите“, каза още Крум Зарков.

От ДПС, които подкрепиха законопроекта, поискаха по-строги ограничителни мерки и те също подготвят свои допълнения. Според Хамид Хамид някои от тях „ще са доста по-фрапиращи“. По думите му няма да бъдат постигнати мотивите в законопроекта с разписаните мерки. „Няма как да се съглася с една формулировка за спешни, неотложни заверки. За кого една сделка може да е спешна? От гледна точка на кого", каза той и попита дали от гледна точка на измамника, който води една възрастна жена, да й открадне имота“, каза Хамид. По думите му ситуацията е податлива на измами.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ със законопроекта ще се защитят живота и здравето на гражданите и ще се минимизират негативните последици от кризата. „За нас е важно да направим текста такъв, че той да може да се прилага правилно и да не предизвиква въпроси. Да, ще обсъдим всички предложения, предоставени от народните представители, включително и от изпълнителната власт. Стана ясно, че продължават да работят експертите от изпълнителната власт. Да, трябва да бързаме, но не и за сметка на качеството. Разбира се, че трябва да бързаме в частта да се предприемат много спешни мерки за налагане на карантина, на изолация, за да не се стига до разпространението на тази зараза. ГЕРБ ще подкрепи всички разумни предложения, както подкрепа законопроекта, който беше изработен от изпълнителната власт“, каза още Ципов.

Коментари: 0