Законопроектът за държавните бензиностанции ще е готов скоро

Целта на дружеството ще е да се свали напрежението заради цените на горивата, каза Емил Караниколов

Законопроектът за държавните бензиностанции ще е готов скоро
1640 ~ 2 мин. четене

Съвсем скоро ще е готов законопроектът за създаването на „Държавна петролна компания“, предложен от Финансовото министерство, който предвижда създаването на верига бензиностанции, а самото дружество трябва да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинга за социално-икономическите мерки днес. Според внесеното по-рано предложение от МФ именно той ще е принципал на поредното държавно дружество.

„Експертите на икономиката и финансите се събраха днес да го разработим. Обсъжда се, съвсем скоро ще качим законопроект за тези действия и ще видите всичко. Наистина е съвсем от днес, съвсем прясно, работим ще бъде качено за обществено обсъждане“, каза той.

Караниколов посочи, че „целта е да се свали напрежението по отношение на цената и качеството на горивата, което знаете е тема почти всяка година и респективно да изпълним задължения по европейски директиви“. Според него общественият интерес спрямо цените на горивата и качеството им е голям и то с право.

От коментара му за детайлите относно новото държавно дружество стана ясно, че дружеството ще спазва всички правила на конкуренцията на отворените икономики, а целта е да има ясен конкурент на пазара, така че цените да бъдат ясни и да има и качество, което да се контролира. Караниколов беше категоричен, че то ще бъде равнопоставено с всички субекти на този пазар. „Има държави, в които има държавни вериги за хранителни стоки. Не сме прецедент“, допълни той.

„Това ще направи сектора по-предвидим. Защото знаете, когато цената на световните пазари падне драстично, при нас изисква време това да се отрази, има обяснение. Но няма обяснение, защо, когато цената се вдига – този 14-15 дневен срок не се спазва“, каза Караниколов.

Темата коментира и вицепремиерът Томислав Дончев, който обясни, че на пазара ще има още един играч. „Дали това може да се мисли като допълнителна гаранция, която да осигурява достатъчно конкурентност за сектора – да. Когато държавата се включи има определен брой обекти и продава на минимална надценка – това мисля, че ще е добре за целия пазар и най-вече за потребителите“. Дончев каза, че това не е забранено или ограничено в българското или европейското законодателство. „Типовете собственост на търговските дружествата са равнопоставени и няма да има никакво конкурентно предимство пред останалите, и надявам се да не е по-лошо от тях.“

 „Светлина повече светлина“, завърши Дончев, цитирайки отново Гьоте и допълвайки, че публикуваната идея е „анонс какви са ни намеренията, за да не кажете, че се прави потайно“.

Коментари: 0