Закриват ТЕЛК-овете

Нови комисии ще определят уврежданията и инвалидността

Закриват ТЕЛК-овете

Снимка: Стоян Йотов

Държавата ще закрие ТЕЛК-овете и ще създаде нов вид медицинска комисия, която ще определя вида и степента на увреждане на хората. Това предвижда концепцията за реформа на медицинската експертиза, анонсирана в аванс от здравния министър д-р Петър Москов, предаде Дарик.

Децата с увреждания и пенсионерите ще бъдат насочвани към социалното подпомагане, а работоспособните хора, които се върнат на работа, няма да имат право на инвалидна пенсия.

Очаква се новата система да заработи от началото на 2017 година.

Управляващите планират изцяло нов модел на освидетелстване на хората с увреждания и интеграцията им в обществото. Ако даден човек получи увреждане, той ще се явява пред новата комисия за медицинска експертиза, съставена от лекари с различни специалности, работещи в дадена болница. Те ще посочват вида и степента на увреждане и ще изпращат становището си до друга комисия за експертиза на трайно намалена работоспособност.

Тази комисия, съставена от лекари по трудова медицина, социални работници и експерти от НОИ, ще определя доколко съответният човек е работоспособен и на каква финансова помощ има право.

Децата до 16 години и пенсионерите ще се насочват към дирекциите за социално подпомагане с цел определяне на нужните им социални помощи. Лекарите от десегашните ТЕЛК-ове ще могат да работят в новите комисии, както и по специалността си в лечебно заведение.

Всички лекари, които ще се занимават с освидетелстването, ще трябва да имат определен стаж и опит по специалността. Колкото до хората с увреждания, които се върнат на работа, те няма да имат право на инвалидна пенсия, но ако увреждането е довело до намаляване на заплатата им, ще бъдат компенсирани по някакъв начин, увери Москов.

Коментари: 0