„Залезът“ на парти дестинацията Ибиса

Тази година беше доста луда – с почти празни улици, които обикновено са претъпкани от туристи, споделят местни

„Залезът“ на парти дестинацията Ибиса

Снимка: Pixabay

Испания беше една от най-силно засегнатите европейски страни от пандемията от коронавирус, която се разрази в началото на годината и принуди местните власти да наложат пълна блокада над страната с цел спиране на разпространението на заразата. Това донесе огромни загуби на икономиката и по-специално на туризма и международните пътувания, които бяха силно ограничени и до голяма степен забранени.

С настъпване на летния сезон, разхлабването на карантинните мерки и отварянето на границите се появи надежда за възстановяване. Заради резкия скок на новозаразени в Испания през последните седмици обаче все повече държави по света поставят едни от най-популярните испански курорти, като Палма де Майорка и Ибиса, в „червения“ забранителен списък.

Euronews реши да посети лятната дестинация Ибиса, световноизвестна с лудите си плажни партита и клубове. Всяка година милиони туристи посещават това място. 'Лято 2020' обаче е по-различно. Covid-19 преобрази Ибиса до неузнаваемост. Плажовете са почти празни, клубовете също. Единствено може да срещнете туристи, решени да направят няколко слънчеви бани, но те не са много, пише изданието.

Euronews разговаря с една от малкото британски туристки, избрали да почиват това лято на Ибиса. Тя споделя, че обичайно всяка година идва на този остров, но едва тази е успяла да види „много повече, отколкото минали години“. До голяма степен това се дължи на липсата на тълпи от туристи. След завръщането си в Обединеното кралство обаче жената ще бъде поставена под задължителна 14-дневна карантина, тъй като Испания е в „опасния“ списък на Великобритания.

И не само британците се отдалечават от почивките в страната поради рестриктивни мерки. Германия, друг ключов източник на туристи за тези острови, включи почти цяла Испания в своя „червен“ списък на дестинации с висок риск. Майорка понякога е наричана 17-та германска регионална провинция поради големия брои хора, които пътуват там за почивки всяка година. Австрия също настойчиво препоръча на жителите си да не ходят до Балеарските острови, считано от 24 август.

Кристина Гонсалес, която ръководи бизнес с джетове и лодки под наем на брега на Сан Антонио в Ибиса, казва, че ежедневните резервации са намалели с поне 40% спрямо миналата година. „Тази година беше доста луда. С почти празни улици, които обикновено са претъпкани от туристи“, споделя тя.

Испания наложи една от най-строгите блокировки в света в разгара на пандемията през март. След премахване на голяма част от строгите ограничения обаче заради нарастващия брой новозаразени отново беше въведено задължителното носене на предпазни маски на всички обществени места. Правителството наложи ограничения върху разрешения брой хора, които могат да се събират на едно място, освен това бяха наложени и строги изисквания върху допустимия капацитет на запълване на барове и ресторанти.

Коментари: 0