Запазването на стария номер на колата ще струва 100 лв.

Доста по-високи са тарифите за запазване на регистрациите с еднакви цифри

Запазването на стария номер на колата ще струва 100 лв.

Снимка: Красимир Свраков

Всеки, който желае да запази регистрационния номер на автомобила си, след като го прехвърли на друго лице, ще трябва да заплати 100 лв. Това реши правителството днес, след като прие промени в Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси.

Идеята е, че преди продажбата на автомобил, собственикът може да подаде заявление за запазване на табелите с регистрационния номер на колата и така да ги ползва на друго превозно средство от същата категория.

Доста по-високи са тарифите за запазване на номерата с еднакви цифри. За да бъде запазен регистрационен номер с четири еднакви цифри, ще трябва да се заплати сумата от 300 лв. За регистрационен номер с комбинация от цифри, както и при избор на четири цифри по желание, тарифата ще е 200 лв. Запазването на номер с комбинация от шест букви и/или цифри по желание е оценено на 1000 лв.

За първоначално издаване на номер с четири еднакви цифри в момента шофьорите плащат 1000 лв. Ако искат шест еднакви цифри или букви на регистрационния си номер, цената скача на 7000 лв. Издаването на регистрационен номер на случаен принцип пък струва 50 лв.

Коментари: 0