ЕС иска отпадане на забраната за пътуване към Англия на превозвачите

ЕК предлага с Великобритания да бъдат установени коридори за бързо преминаване на стоки

ЕС иска отпадане на забраната за пътуване към Англия на превозвачите

Снимка: БТА

8378 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия прие днес препоръки за координиран подход към мерките за пътуване и транспорт към Обединеното кралство, където се увеличават случаите на новата мутация на COVID-19. Стъпката идва на фона на изтичащия в края на годината преходен период след оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Дотогава според ЕК не би било редно държавите от ЕС да ограничават пътуването от и към Великобритания, а от 2021 г. следва да възприемат тези пътувания като връзки с чужда държава. В Блока е в сила списък на чужди страни, чиито граждани могат да пътуват по основателни причини до държави от Общността. Списъкът се преразглежда редовно от държавите членки в Съвета, уточняват от пресслужбата на Европейската комисия.

ЕК предлага с Великобритания да бъдат установени коридори за бързо преминаване на стоки. От Нова година се препоръчва до следващо нареждане всякакви двустранни пътувания да бъдат ограничавани, ако не са по съществен повод – по работа или по семейни причини. За служителите в превозите се предлага да бъдат освободени от всякакви ограничения, когато пътуват по работа.

От пътуващите, които изпълняват важни функции, например за медицинския персонал, следва да се изисква подлагане на тест. Не следва обаче те да бъдат поставяни под карантина, докато изпълняват тази основна функция.

За пътуващите транзит се предлага да не бъдат поставяни под карантина, но се допуска да бъдат изследвани. ЕК настоява за отмяна на всякакви ограничения в движението на самолетите и влаковете между европейските и британските граници.

Препоръките идват, след като Франция затвори границите си за Великобритания заради новата мутация на коронавируса и това предизвика километрични опашки от чакащи тирове и забавяне в доставките.

Подкрепи Economic.bg