Заплатите на шефовете в БНБ ще бъдат публични

Воля да разсекрети тази информация е изявил новият управител на БНБ Димитър Радев

Заплатите на шефовете в БНБ ще бъдат публични

Възнагражденията на управителят на БНБ и неговото ръководство скоро ще бъдат публични. Воля да разсекрети тази информация е изявил новият управител на БНБ Димитър Радев, съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНТ.

"Новият управител има волята и в най-скоро време ще излезе с решение за разсекретяване на заплатите. Ще се знае колко взимат шефът на държавната банка и цялото ѝ ръководство", каза Стоянова.

Темата за заплатата на управителя на БНБ стана актуална още при изслушването на кандидатите за поста на Иван Искров, след като отцепилият се от Патриотичния фронт депутат Велизар Енчев обяви, че бившият гуверньор е получавал 45 хиляди лева месечно. По думите му до 2007 г. заплащането било драстично по-малко 8 хил. лв. плюс 3 хил. лв. за участие в управителния съвет за управителя на БНБ, и по 7 хил. лв. плюс 3 хил. лв. за подуправителите.

Днес Менда Стоянова коментира, че в страната има малко специалисти, които могат да вършат работата на управителя и подуправителите на БНБ, а още по-малко са готови да работят в държавната банка.

Коментари: 0