Започва ли нова Студена война?

Враждата между Вашингтон и Пекин придобива нови измерения

Започва ли нова Студена война?

Снимка: БТА

4988 ~ 2 мин. четене
Увеличаването на напрежението между САЩ и Китай – влошено от пандемията на коронавируса – е началото на нова Студена война, заяви бившият водещ търговски преговарящ на Белия дом Клейт Уилемс пред CNBC. 

„Реалността е, че напрежението между Съединените щати и Китай в момента нараства значително“, казва Уилемс, бивш заместник-директор на Националния икономически съвет на американската страна.

„Това е началото на нова Студена война и ако не сме внимателни, нещата могат да станат много, много по-лоши“, коментира още той.

Камък на поредния раздор между Пекин и Вашингтон е произходът на коронавируса, който зарази над 3 милиона души по света и постави глобалната икономика на колене. 

Разпространението на вируса започна от китайския град Ухан, откъдето постепенно плъзна по целия свят. В САЩ критиците твърдят, че Пекин се е забавил с реакцията по овладяването му и е позволил той да напусне границите на държавата. 

През изминалата седмица президентът Доналд Тръмп заяви, че вярва, че „грешката” на Китай е причината за глобалната пандемия, докато държавният секретар Майк Помпео каза, че „значително количество доказателства” водят към предположението, че вирусът произхожда от лаборатория в Ухан.

Китай отхвърли тези твърдения и дори опита да обърне монетата с тезата, че американските военни може да са донесли вируса в Ухан.

Държавната медия Global Times заяви, че обвинението на Помпео, че вирусът е възникнал в лаборатория, е „безпочвено“. Твърди се още, че Помпео се опитва да очерни Китай, за да помогне на Тръмп да бъде преизбран за президент.

„Крайната цел сега е спечелване на изборите. Ако гневът и недоволството на САЩ се появят поради некомпетентността на Вашингтон да се справи с пандемията, тогава администрацията на Тръмп ще загуби през ноември“, пише в статията.

Дори в САЩ имаше твърдения, че реториката на администрацията на Тръмп срещу Китай ескалира по време на пандемията, защото президентът трябва да намери виновник за слабата икономика, влизайки в предизборната си кампания, обясни и Уилемс, който сега е партньор на адвокатска кантора Akin Gump.

Според него обаче това звучи „прекалено сладникаво“. Той смята, че става дума за увеличаващ се проблем по отношение на китайските политики, наред с коронавируса. 

САЩ и Китай се намираха през последните две години в търговска война, като успяха да си наложат една на друга значителни допълнителни тарифи на вноса на продукти от съперника. Ситуацията ескалира, след като администрацията на Тръмп погна икономическите практики на Пекин, включително по отношение на предполагаемата кражба на интелектуална собственост и благоприятните политики към държавните предприятия.

Уилемс, който напусна работата си в Белия дом миналата година, беше част от екипа за преговори на САЩ с Китай. Според него повечето тарифи на Тръмп не са допринесли за разрешаването на притесненията около азиатската страна. САЩ обаче обмислят и други варианти, коментира той, отбелязвайки казуса с произхода на вируса и дали Китай се е опитал да прикрие епидемията. Според него в интерес на Пекин е да се ангажира с международни разследвания по случая. 

Коментари: 0