Заради лобизъм пациенти са оставяни без реален избор на лечение

Здравното министерство призна, че през годините са въвеждани определени регулации в полза на определени болници

Заради лобизъм пациенти са оставяни без реален избор на лечение

Снимка: БТА

1748 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане изменения в съществуващите медицински стандарти. С промените здравният министър Стойчо Кацаров иска да намали въведени преди това ненужни изисквания към дейността на лечебните заведения, свързани с броя лекари, необходими за осъществяването на дейността.

Много от тези изисквания бяха въвеждани през годините в резултат на лобистки натиск, целящ административно ограничаване на предлагането на един или друг вид медицински дейности, което доведе до ограничаване на възможностите за избор на пациентите къде да се лекуват и до свръхразходи на болниците за покриване на необоснованите административни изисквания, се посочва в мотивите към промените в наредбата.

Повечето от медицинските стандарти са били отменяни, някои по два пъти, от Върховния административен съд заради липсата на ясни цели, очаквани резултати и оценка на въздействието върху дейността на лечебните заведения. Голяма част от тях са прилагани вече повече от десетилетие. Макар приети с добри намерения – да се подобри качеството на медицинската помощ – няма обективни данни за постигането на тази цел. Вместо това, видим резултат от прилагането им е сключването на фиктивни трудови договори и търговия с дипломи, посочват от МЗ.

Възможността да се извърши една или друга медицинска дейност зависи от уменията и квалификацията на отделните специалисти, а не от техния брой. Броят на специалистите трябва да зависи не от наредба, а от обема и интензивността на работата в болничните отделения.

С намаляването на ненужните административни изисквания, лечебните заведения ще получат повече оперативна самостоятелност, възможност да намалят ненужни разходи и да увеличат възнагражденията на работещите лекари и медицински сестри.

Изменението на стандартите ще даде и по-голяма свобода и възможности в преговорите между Българския лекарски съюз и Здравата каса по националните рамкови договори. Те получават свобода да договарят специфични изисквания за всяка една дейност, без това да налага изменения в издадени вече наредби.

Коментари: 0