Защо перспективата за избори 2 в 1 плаши президента

Вероятността за създаване на кабинет остава, защото не е известно колко ще загубят партиите при следващи избори

Защо перспективата за избори 2 в 1 плаши президента

Снимка: БТА

4589 ~ 3 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

Дали ще вървим към два вота наесен – втори предсрочен за парламент и редовни избори за държавен глава – ще стане ясно следващата седмица, след като на 27-ми август президентът връчи третия мандат. На този етап е ясно, че негативните последствия от несъздаване на правителство с третия мандат са твърде сериозни – както за държавата, така и за партиите.

Възможността за провеждане на избори за президент и парламент в един ден на този етап е хипотетична и ще e такава, докато не е угаснала и последната надежда за създаване на експертно правителство, което да управлява страната до пролетта на 2022 г. Потенциалните „бенефициенти“ на третия мандат – БСП, Демократична България (ДБ) и „Изправи се БГ! Ние идваме“ (ИБТНИ) – вече заявиха, че няма да приемат подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Това означава, че всички козове са в ръцете на „Има такъв народ“ (ИТН). Ако партията на Слави Трифонов не промени многократно обявената си позиция, че няма да подкрепя кабинет с трети мандат, въпросът с избори две в едно ще се превърнат в следващата политическа драма.

Кой ще обере негативите?

Независимо че публично показват мускули, партиите на промяната ясно си дават сметка, че те ще понесат сериозни негативи от едни предсрочни избори. На този етап нито една от социологическите агенции все още не може да се ангажира с прогноза кой ще бъде потърпевш, но изглежда най-сериозно ще бъдат засегнати ИТН.

Избори 2 в 1 не са изгодни за Румен Радев

По въпроса за избори 2 в 1 от едната страна на барикадата е Румен Радев, който ясно заяви, че не харесва този вариант, защото няма да е изгоден за него. От другата страна са част от партиите, за които е изгодна точно такава формула. Сметката на формации като ГЕРБ, ВМРО, "Възраждане" и други е проста. Когато те издигнат силни кандидатури за президент, това дърпа партийната им листа за парламент. Такива силни кандидати със сигурност ще поставят Радев в ситуация, в която победата му не е сигурна. През 2016 г. националистите издигнаха за президент и вицепрезидент двойката Красимир Каракачанов и Явор Нотев. Двамата се класираха на трето място, като получиха 600 хил. гласа. Този резултат се повтори на парламентарните избори през 2017 г., когато "Обединени патриоти" станаха трета политическа сила и изпревариха с малко ДПС.

Досега заявка за подкрепа са му дали от БСП, ИТН и ИБГНИ. БСП няма сметка от избори 2 в 1, защото Румен Радев няма да е само неин кандидат и с това няма да допринесе за подобряване на изборния резултат. ИТН нямат изобщо интерес от предсрочните избори, защото вече заявиха, че ще подкрепят Румен Радев. ДБ ще играе със свой кандидат, което означава, че не само Румен Радев ще бъде лицето на промяната, което ще участва в тези избори. А това няма как да не тревожи „Дондуков“ 2 и е нормално президентът да казва, че досега не е имало избори две в едно и едно такова смесване противоречи на духа на Конституцията.

За едни 60 млн. лв.

Допълнителните средства, които трябва да се дадат, ако изборите се проведат отделно, са 60 млн. лв., според  разчетите на „Сиела норма“ – фирмата, която доставя машините да гласуване.

Нали разбирате, че в условия на инфлация, когато се стягат коланите в условия на пандемия, няма партия, която да си позволи да каже, че гласува за това да се похарчат още 50 млн. лв., коментираха пред Economic.bg депутати от различни парламентарни групи. Изглежда напълно логично. Още повече, че вече е подготвен софтуер за избори две.

Експерти предупреждават за куп технически проблеми, които трябва да се решават, но е очевидно, че те няма да натежат при вземането на решение как да се провеждат изборите.

Всичко това означава, че вероятността за създаване на правителство е доста висока.

Подкрепи Economic.bg