Защо Уолстрийт е с Клинтън?

Историческите данни показват, че фондовите борси в САЩ предпочитат демократ

Защо Уолстрийт е с Клинтън?
Автор: Кристофър Дембик

Кой би бил по-добър за щатските инвеститори - водачът на Демократическата партия Хилари Клинтън или нейният републикански противник Доналд Тръмп?

Как ще се развие S&P 500 с Доналд Тръмп като президент? Какво би било развитието, ако Хилари Клинтън стане президент? Това са въпросите, на които сме се опитали да отговорим тук.

Нашият подход не е да изследваме икономическите програми на кандидатите в детайли, тъй като има вероятност те да бъдат променени значително на конгресите на партиите това лято. Например, много е вероятно Доналд Тръмп да бъде задължен да омекоти своята протекционистка риторика от отношение на международния бизнес, ако той бъде избран за кандидат на Републиканците.


Източник: Saxo Bank

Резултатът е ясен: исторически даден президент на Демократите е по-изгоден за S&P 500, отколкото такъв на Републиканците. S&P 500 се повишава средно с 11.38% по време на първата година от президентския мандат, когато начело е демократ, и спада с 1.27%, когато президентът е републиканец.

В края на мандата разликата е също толкова впечатляваща…

Този анализ очевидно не взима под внимание множество други фактори, които предизвикват промени в индекса, като монетарната политика, политическата обвързаност на Конгреса на САЩ, траекторията на растежа или дори положителната връзка с други активи (като например петрола).

Освен това изобщо не е индикатор за бъдещо представяне. Въпреки това той подкрепя диагнозата, която е широко споделяна сред бизнеса: Клинтън би била по-добра за фондовата борса, отколкото Тръмп.

Коментари: 0