Защо видео разговорите изсмукват цялата ви енергия?

Ако камерите по време на среща не работят - продуктивността би била по-голяма, смятат експерти

Защо видео разговорите изсмукват цялата ви енергия?

Снимка: Unsplash

1224 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Участието във видео разговор изисква повече внимание и концентрация, отколкото разговорът на живо, според Джанпиеро Петриглиери, доцент в Европейския институт по управление на бизнеса Insead. В интервю пред BBC той заявява, че когато сме във видео чат трябва да работим по-усилено, за да обработваме невербалните реплики като мимики, височина на гласа и особено езика на тялото.

Тишината е другото предизвикателство пред онлайн комуникацията, според Петриглиери.

„Мълчанието създава естествен ритъм в реалния разговор. Въпреки това, когато се случи във видео разговор, ние се притесняваме”, споделя той. „Когато сме физически пред камерата сме наясно, че ни гледат и може би преценяват. Когато е видеоконферентна връзката – вие сте на сцената и така идва социалният натиск”, пояснява доцентът. А едно от най-големите предизвикателства според него е, човек да съумее да не гледа собственото си лице по време на разговор.

Според Петриглиери също ни влияе и фактът, че доста от аспектите в живота ни, които преди са били отделни - работа, приятели, семейство - сега се намират в едно и също пространство. Хората имат нужда от разнообразието и динамиката, и когато аспектите на човека се смесят, той започва да излъчва негативна енергия.

Повечето от нашите социални роли се случват на различни места, но сега това се срина. Представете си, ако отидете в бар и в същия бар говорите с професорите си, с колегите си или се срещате с родителите си - не е ли странно? Това правим сега. Ние сме затворени в нашето собствено пространство, в контекста на световна криза и единственият ни начин за друго пространство е компютърният прозорец”, коментира Мариса Шафлър, която е доцент в Университета Клемсън.

Според нея голяма част от хората поне веднъж в живота си са попадали в групов чат. В него са обсъждали забавни случки или теми, които ги вълнуват. Тук идва разликата, заявява Шафлър като пояснява, че грешката е в хората, които възприемат работните чатове за „приятелски” и очакват времето им там да бъде за почивка, а това далеч не е така. Тази нагласа, която имат е погрешна и води до тяхното неразположение.

Предложението на двамата експерти е да се намалят или поне да се приоритизират видео връзките.

Включването на камера не трябва да е задължително и като цяло трябва да има повече разбиране от двете страни. Всъщност липсата ѝ би помогнала за по-добрата концентрация на членовете в разговора”, казва Петриглиери.

Според Мариса Шафлър един споделен файл с ясни бележки може да бъде много по-ефективен.

 

 

Подкрепи Economic.bg