Унгария официално обяви, че ще блокира бюджета на ЕС

Страната ще наложи вето заради притеснителната според Орбан клауза за прилагане на принципите на правовата държава

Унгария официално обяви, че ще блокира бюджета на ЕС

Снимка: ЕП

1640 ~ 1 мин. четене

Унгария официално обяви, че ще наложи вето на бюджета на Европейския съюз за следващия програмен период (2021-2027 г.) и на Фонда за възстановяване след COVID. Това съобщи говорител на правителството, цитиран от Reuters.

Бюджет на ЕС

Условието да не прави това е да бъде преразгледана клаузата, която обвързва изплащането на средствата със спазването на условията за върховенство на закона и принципите на правовата държава.

Новината идва часове преди днешната среща между постоянните представители на държавите членки на ЕС, които ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят бюджета. Тя е предшествана и от предупредителното писмо от миналата седмица на премиера на Унгария Виктор Орбан.

Европейският бюджет е в размер на 1.074 тpлн. евpo, а плaнът зa възcтaнoвявaнe нa иĸoнoмиĸитe нa дъpжaвитe члeнĸи oт ĸopoнaĸpизaтa – на 750 млpд. евpo. За да заработи фискалната програма на Блока, тя трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и единодушно приета от всички държави членки и техните национални правителства.

Освен Унгария, Полша също планира да спъне финансовите амбиции на ЕС. Националистическите правителства в Будапеща и Варшава от години са в противоречие с европейските партньори заради предполагаемата ерозия на демократичните стандарти в техните страни. Затова Брюксел гледа критично на двете държави, които като че ли все повече се отдалечават от общата посока на развитие на блока.

Подкрепи Economic.bg