И Полша заплаши с вето рекордния европейски бюджет

Условието за върховенството на закона се основавало на произволни и политически мотивирани критерии

И Полша заплаши с вето рекордния европейски бюджет

Снимка: БТА

712 ~ 2 мин. четене

Втора страна членка на Европейския съюз заплашва да блокира рекордния бюджет на Блока за периода 2021 - 2027 г. заради обвързването му с върховенството на закона, предава Reuters.

Бюджет на ЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до германското европредседателство, заплашвайки да наложи вето на бюджета, ако бъде включено условието достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните правителства. Говорител на ЕК потвърди, че то е получено.

Моравецки обясни във Facebook, че Полша не може да приеме връзката между достъпа до фондове на ЕС и зачитането на върховенството на закона, тъй като механизмът се основава на произволни и политически мотивирани критерии. Според него приемането на тази точка ще доведе до двойни стандарти в отношението към членовете на ЕС. Моравецки напомня още, че такава ясна връзка не е част от споразумението, постигнато от лидерите на ЕС през юли.

Подобно писмо бе изпратено по-рано тази седмица и от унгарския премиер Виктор Орбан. Както Полша, така и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.

Преди седмица германското председателство на Съвета на ЕС и преговарящите от страна на Европейския парламент се споразумяха нарушенията на принципите на правовата държава да бъдат основание за спиране на средствата от бюджета на ЕС, в това число и на новите инструменти за възстановяване от коронакризата. Режимът трябва да важи за всички еврофондове и да се задейства, когато се установи, че нарушенията на принципите на правовата държава в членка на ЕС засягат или може сериозно да засегнат доброто финансово управление на бюджета или финансовите интереси на Блока.

Подкрепи Economic.bg