Още се търси кой да ръководи държавната енергетика

Близо четири месеца няма кой да оглави най-големия енергиен холдинг

Още се търси кой да ръководи държавната енергетика

Снимка: Красимир Свраков

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Близо четири месеца минаха откакто Жаклен Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ), поиска да бъде освободен от ръководния пост в най-голямото енергийно дружество в страната. От август до сега обаче той продължава да изпълнява длъжността си в оставка, става ясно от справка в Търговския регистър.

Мотивът на Коен за напускането на холдинга е "лични причини". Не такава беше ситуацията през 2016 г., когато министърът на енергетиката Теменужка Петкова го махна от директорския пост в БЕХ с цел "оптимизация на работата на Българския енергиен холдинг". Няколко години по-късно самата тя отново го върна на поста.

Новото назначение на Коен изглежда е създало проблеми на ресорното министерство. По информация на "Медиапул" през лятото на 2019 г. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е отказала да подпише заема за 110 млн. евро за българо-гръцката газова връзка заради присъствието му в неформален списък на финансовата институция с лица, носещи репутационни щети. ЕИБ не потвърди тази информация, но от Министерство на енергетиката не я отрекоха и обясниха, че разговорите за кредита с финансовата институция продължават и се уточняват някои от клаузите. И беше предприета спешна реорганизация, като в холдинга бе назначен специален координатор на проекта. В крайна сметка в края на 2019 г. парите бяха отпуснати.

Като грешка на Коен експерти определиха забавянето на одобрението на схемата за връщане на надплатените суми за газ от клиенти на „Булгаргаз“. През юни тази година БЕХ забави одобрението на типовото споразумение, по което трябваше да се възстановяват суми след подписването на новия договор с „Газпром“.

След оставката на Коен министър Петкова заяви, че може да има конкурс за избор на следващия шеф на Българския енергиен холдинг. От октомври трябваше да влязат в сила промени в Закона за публичните предприятия, според които би трябвало в БЕХ да бъде извършен конкурс при избора на нов директор. Преди две седмици обаче ГЕРБ отложи влизането в сила на промените в закона. Според новия срок държавните дружества трябва да проведат конкурси и специална комисия да избере директори до февруари. Дотогава най-голямото държавно енергийно дружество ще продължи да се управлява от човек със съмнителна репутация, под чийто контрол са всички държавни дружества в енергетиката.

Economic.bg изпрати въпроси до Министерство на енергетиката относно това какво се случва с избора на нов директор на БЕХ, но не получи отговор. Според източници от управляващата коалиция и двата избора ще се забавят поне до началото на 2021 г., а дори и след края на мандата на сегашния кабинет през март.

Ситуацията в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) също е подобна, тъй като председателят ѝ Иван Иванов е с изтекъл мандат от месец април тази година. Имаше два опита за стартиране на процедурата, но така и не се стигна до избор, тъй като при втория нито една партия не предложи кандидати. Първият път единственият кандидат Пламен Младеновски, оглавяващ дирекция „Електро-и топлоенергетика” в регулатора и предложен от ГЕРБ, се оттегли. Това наложи рестарт на процедурата и приемането на нови процедурни правила от депутати, които сега ще трябва да направят това за трети път. Кандидатури обаче нямаше, тъй като в тази тежка политическа обстановка всички внимаваха да няма политически последици и да поемат риск. 

В зaбaвянeтo нa пpилaгaнeтo на пo-cтpoги изиcĸвaния ĸъм pъĸoвoдитeлитe нa дъpжaвнитe пpeдпpиятия и избора на нов директор на БЕХ oтнoвo пpoзиpaт пoлитичecĸитe интepecи, ĸoитo ceгa вepoятнo ca cвъpзaни c тoвa, чe нямa гoтoви нaзнaчeния и ce дaвa oщe вpeмe дo фeвpyapи, ĸoгaтo дa ce избepaт ĸoнĸypcнo „пpaвилнитe xopa“ нaчeлo нa дъpжaвнитe дpyжecтвa.

Коментари: 0