Победата на Джо Байдън вещае скок в продажбата на оръжие

Продажбите на оръжие през 2020 г. достигнаха рекордно високо ниво преди изборния ден

Победата на Джо Байдън вещае скок в продажбата на оръжие

Снимка: Unsplash

564 ~ 2 мин. четене

Победата на Джо Байдън в битката за Белия дом може да доведе до бум в продажбите на оръжия, смятат от бранша. „Изборът на демократичния кандидат за президент, който обеща да затегне законодателството и контрола върху оръжията, може да предизвика повишено търсене“, казва Ромел Дионисио, управляващ директор на търговеца на дребно Aegis Capital пред CNN Business.

Байдън отдавна заяви своята позиция в подкрепа на повишението на контрола над оръжията. Бившият вицепрезидент заяви, че производителите на оръжия са „врагът“ в усилията на Демократическата партия в усилията за контрол на оръжията. 

Продажбите на оръжие скочиха след успешните кампании на президента Барак Обама през 2008 и 2012 г. Последният рекорд от 15.7 млн. продадени оръжия за година е поставен през 2016 г., когато социологическите проучвания предполагаха, че Хилари Клинтън ще спечели президентството. Тогава много хора започнаха да се презапасяват от страх, че ще има рестрикции, казва Марк Олива, директор по обществените въпроси на National Shooting - търговска група, която проследява и анализира продажбите на оръжие.

Проверки на ФБР, свързани с продажбите на оръжие, показват рекордно намаление от 8% през 2017 г. Приходите на водещи компании в сектора, като Sturm Ruger, Vista, American Outdoor Brand (AOBC) и подразделението на Winchester на Olin Corp, спаднаха с общо 610 млн. долара, или с около 13% за разглеждания период.

Gunmaker Remington Arms дори подаде молба за фалит през 2018 г., когато продажбите в индустрията спаднаха с допълнителни 6.1%. През 2019 г. обаче браншът отново се съживи и за цялата година бяха продадени 13.9 млн. огнестрелни оръжия.

Но индустрията на оръжията се възстанови през 2019 г., когато бяха продадени 13.9 милиона огнестрелни оръжия, според Small Arms Analytics, индустриална изследователска фирма.

През настоящата година президентската кампания на Байдън, както и блокирането вследствие на пандемията от коронавируса, допълнително увеличиха продажбите на оръжия.

Продажбите на оръжие през 2020 г. достигнаха рекордно високо ниво преди изборния ден. Само през октомври продажбите на огнестрелни оръжия са нараснали със 60% в сравнение със същия период на миналата година. И така за първите десет месеца на годината общо 17 млн. оръжия са продадени.

Тази тенденция ще продължи и през декември, смята Олива.

„Сега навлизаме в ловния сезон и в сезона на празниците, които традиционно са едни от най-силните месеци за продажба на огнестрелни оръжия“, споделя още той.

Подкрепи Economic.bg