Затлъстяването вреди на мозъка

В изследването са участвали близо 500 жени и мъже

Затлъстяването вреди на мозъка

Затлъстяването и наднорменото тегло могат да отключат преждевременно стареене на мозъка в хора на средна възраст. Това показва ново проучване на изследователи от университета в Кеймбридж. 

Бялото вещество в човешкия мозък, което улеснява комуникацията между отделните мозъчни зони, се свива с възрастта. Учените установяват, че бялото вещество в мозъка на 50-годишен с наднормено тегло, е сравнимо с това на 60-годишен слаботелесен. 

В изследването са участвали близо 500 жени и мъже на възраст между 20 и 87 години. Половината от тях са със слаба фигура, близо една трета с наднормено тегло и около 20% страдат от затлъстяване.

"Затлъстяването е свързано с много биологични процеси, които се наблюдават при нормално стареене. Затова предположихме, че може да е в основата на наблюдавани в мозъка ефекти от стареенето", обясни Лиса Ронан от Кеймбриджкия университет, ръководител на изследването. Тя предупреди, че е рано да се каже какво означава откритието, предаде Нова ТВ. 

По думите й е възможно наднорменото тегло да увеличава риска от невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер и деменция. Ронан добави, че няма разлика между когнитивните способности на хора с наднормено тегло или затлъстяване и хора със слаба фигура. 

Все още не е ясно каква е връзката между по-високия индекс на телесна маса и по-малкия обем на бялото вещество в мозъка. Учените уточняват, че 10-годишната разлика се наблюдава само при хора на средна възраст, но не и у 20-30 годишни. 

Коментари: 0