Затварят улици и тунели в Париж заради наводненията

Нивото на Сена достигна рекордни за последните години стойности

Затварят улици и тунели в Париж заради наводненията

Снимка: БТА

1388 ~ 1 мин. четене
Покачващото се ниво на река Сена в Париж, което достигна рекордни за последните години стойности, доведе до затваряне на няколко тунела, паркове и приземния етаж на "Лувъра", предаде Асошиейтед прес. Пътищата по бреговете на Сена също са затворени, както и някои гари покрай реката. 


Ситуацията извън столицата обаче е по-сериозна. В предградията порите причиниха значителни щети и извънредно силните валежи доведоха до спиране на тока и евакуацията на 400 жители. Движението на корабчета по Сена в момента е напълно забранено. 

Щетите от наводненията по поречията на Сена и Лоара през 2016 г. са оценени на 1,42 млрд. евро, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Докато наводненията през 2016 г. причиниха смъртта на двама души в района на Париж, а няколко бяха ранени, този път няма данни за жертви.


Изчисленията показват, че бедствие, сравнимо с голямото наводнение от 1910 г., когато нивото на Сена достигнало рекордните 8,62 м., би причинило щети на стойност между 3 и 30 милиарда евро.

Коментари: 0