Заводите вече могат да участват в осигуряването на студен резерв

Подготвени са Правила за провеждане на търгове за закупуване на разполагаемост

Заводите вече могат да участват в осигуряването на студен резерв
864 ~ 1 мин. четене

Индустриалните потребители вече могат да участват в търговете за осигуряване на студен резерв. Това става ясно от съобщение на ЕСО след въвеждането на промените в Правилата за търговия с електрическа енергия, обнародвани в държавен вестник на 31 август 2018 г.

След въведение промени големите консуматори вече също могат да участват в подсигуряването на системата и при голямо натоварване да спират или да намаляват дейността си. Участието в осигуряването на студен резерв ще е чрез ангажимент към ЕСО, че когато дружеството поиска предприятията ще ограничат или спрат потреблението си на електроенергия.

ЕСО е подготвил „Правила за провеждане на търгове за закупуване на разполагаемост за бавен третичен (студен) резерв от потребители на електрическа енергия“, публикувани на сайта на оператора.

От държавното дружество добавят, че предстои провеждане на търг за осигуряване разполагаема мощност за студен резерв от потребителите за периода 01. 11. 2018 г.- 28. 02. 2019 г. Количествата и цените са част от тръжната документация, която ще бъде публикувана през месец октомври.

Подкрепи Economic.bg