Здравко Здравков: Полузаконността пречи на развитието на София

Промяната на улиците в централната част на столицата ще доведе до нови инвестиции

Здравко Здравков: Полузаконността пречи на развитието на София

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1612 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Полузаконността пречи на всички, които са свързани с развитието на София. Това каза гл. архитект на столицата Здравко Здравков на конференция на бранша, организирана от Imoti.net. „Ситуацията на полузаконност пречи на всички, на мен при взимането на решения за целесъобразност, на гражданите и бизнеса“, заяви Здравков. Той добави, че през март ще са готови промени в Закона за устройство на територията на града (ЗУТ).

Архитектът посочи, че именно липсата на ясни регламенти какво и къде може да се строи са причината визуално сградите да не изглеждат добре. Затова и основна задача е да се спазват правилата в плана за строителство и височина на сградите. „Това ще внесе яснота и спокойствие в бизнесa“, добави Здравков.

Според него има нужда от промени в частта на смесената много-функционална зона (СМФ), която включва зона за височините, регламент за оформянето на заведенията, които да не са едно до друго с модерен и дървен дизайн, както и промяна в наредбата за преместваемите обекти. Здравков добави, че усилията трябва да бъдат насочени към внасянето на яснота и простота в тези наредби. Общинското предприятие "Софпроект – общ градоустройствен план“ обаче не може да създаде цялостна дългосрочна визия за София, тъй като липсват данни и анализ за движението на града.

Здравков допълни, че промяната на улиците около „Граф Игнатиев“ ще доведат до нови инвестиции в централните части на София. Той припомни, че приетите на първо четене от парламента промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО) предвиждат височината на сградите в централната част на града да бъде ограничена до 50 м, в рамките на Околовръстния път – до 75 м, а извън Околовръстния път – до 15 м.

Според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи проблемите не са в нормативната база, тъй като на хартия контрол има, а трябва промяна в мисленето. По думите му видим негатив от строителството е, че нещата се правят на парче и всяка сграда е сама за себе си, което не дава добри резултати. Експертът добави, че строителите имат повече мотиви да нарушават закона, отколкото да го спазват, тъй като в София е по-лесно да се продават наркотици, отколкото да се бориш с административните процедури. 

Подкрепи Economic.bg