Здравната каса настоява за удължаване на локдауна до 7 януари

Опасенията са, че заради имените дни в началото на януари ще има събиране на много хора

Здравната каса настоява за удължаване на локдауна до 7 януари

Снимка: Красимир Свраков

436 ~ 1 мин. четене

Ограничителните мерки и частичното затваряне заради коронавируса да бъдат удължени поне една седмица след Нова година, предложи шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по време на брифинг на здравното министерство с участието на Българския лекарски съюз.

Мерки срещу COVID-19

По думите му това се налага, защото веднага след новогодишните празници започва поредица от имени дни.

Моето професионално мнение е минимум една седмица след новогодишните празници, защото тогава съвпадат и с други празници - да не натоварваме системата", заяви проф. Салчев.

На 1 януари българите празнуват Васильовден, на 6 януари е Йордановден, а на 7 януари - Ивановден. Опасенията са, че тогава има голям риск от събиране на много празнуващи и разнасяне на заразата.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров засега е рисковано да се разхлабват ограничителните мерки, защото лавината ще залее отново болниците. Той изцяло подкрепя да не бъдат сваляни, но не се ангажира с предложение докога да действат.

Припомняме, че още вчера здравният министър заяви, че неговото лично мнение е, че ограничителните мерки не бива да бъдат разхлабвани след 21 декември. Taĸa Aнгeлoв ce пpoтивoпocтaви диpeĸтнo нa миниcтъp-пpeдceдaтeля Бoйĸo Бopиcoв, ĸoйтo вeчe няĸoлĸo пъти зaяви пyбличнo, чe иcĸa мepĸитe дa oтпaднaт нa 21 дeĸeмвpи. Днес пък социалният министър Деница Сачева коментира, че нагласата сред колегите ѝ от кабинета е за постепенно разхлабване на мерките от понеделник.

Подкрепи Economic.bg