Здравният министър ще настоява мерките да останат и след 21 декември

Антигенните тестове да се приравнят с PCR до края на седмицата, очаква Ангелов

Здравният министър ще настоява мерките да останат и след 21 декември

Снимка: Красимир Свраков

7084 ~ 1 мин. четене

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че се надява до края на тази седмица правителството да бъде наясно дали ще има промяна в противоепидемичните мерки и ако да, какви да бъдат те. В позицията си на лекар и здравен министър обаче той заяви, че ще настоява мерките да останат каквито са в момента.

Мерки срещу COVID-19

Припомняме, че настоящите ограничителни коронамерки в страната важат до 21 декември. 

Аз като лекар и здравен министър мисля, че нощните заведения със сигурност трябва да продължат да бъдат затворени. По същия начин предвид ваканциите за учениците мисля, че училищата може да бъдат отворени след Нова година", коментира Ангелов.

Така Ангелов се противопоставя директно на министър-председателя Бойко Борисов, който вече няколко пъти заяви публично, че иска мерките да отпаднат на 21 декември. Той дори настояваше яслите и детските градини да бъдат отворени от днес, 14 декември, и първоначално Ангелов се съгласи с това. В последствие, след силна обществена реакция, здравният министър промени мнението си.

Той допълни, че антигенните тестове може да бъдат приравнени с PCR тестовете и положителните резултати от по-бързите тестове да се броят към националните регистри, които се водят за COVID заразените. Това очаква здравният министър Костадин Ангелов да бъде решено от комисията по експерти в Министерството на здравеопазването до 21 декември.

Той заяви, че личните лекари също ще могат да правят антигенни тестове и ще могат да насочват пациентите си към антигенни тестове с тези направления, които в момента издават за PCR.

До края на седмицата трябва да стигнат до всички лечебни заведения, центрове за спешна медицинска помощ, РЗИ-та близо 1 200 000 антигенни теста.

Подкрепи Economic.bg