Администрацията на Тръмп няма да се ваксинира с приоритет

Доналд Тръмп поиска да бъде направена „корекция“ в плановете за ваксиниране, която засяга администрацията му

Администрацията на Тръмп няма да се ваксинира с приоритет

Снимка: БТА

620 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Американският президент Доналд Тръмп предложи на своите старши служители да изчакат, преди да си поставят ваксината на Pfizer/BioNTEch срещу COVID-19, съобщава Reuters. В социалната мрежа Twitter Тръмп написа, че ваксината трябва да бъде предоставена първо на най-нуждаещите се.

„Нека хората ми да си поставят ваксината малко по-късно, освен ако не е силно необходимо. Доста от служителите ми вече са имали среща с вируса и не са застрашени“, написа Доналд Тръмп.

Освен това той поиска и да бъде направена корекция в плановете за ваксиниране на работещите в администрацията.

Тръмп поясни още, че „не съм планирал да вземам ваксината, но очаквам с нетърпение да го направя, когато моментът е подходящ“.

До това негово предложение се стигна, след като в неделя беше съобщено, че президентът на САЩ, вицепрезидентът Майк Пенс и други високопоставени американски представители ще получат ранен достъп до ваксината през следващите 10 дни. А говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Улиот заяви, че това е най-правилното решение, което цели да гарантира на народа, че правителството ще може да продължи своята работа, която е да помага на народа в тази криза.

„Освен това хората трябва да имат увереност, че получават същата безопасна и ефективна ваксина като висшите служители на правителството“, заяви Улиот.

След като медиите разпространиха новината, в социалните мрежи се зароди вълна от негодувание, от която последва и решението на Тръмп. От администрацията му потвърдиха, че предстои да бъде изготвен нов план за ваксиниране. Но не поясниха дали новоизбраният президент Джо Байдън и неговите служители ще бъдат в „листата на чакащите“ или ще получат ваксината в рамките на 10 дни, считано от днес.

Подкрепи Economic.bg